Segala cadangan, perkongsian, komen, kritikan membina, teguran atau apa juga respons kepada pihak penulis, bolehlah diajukan kepada penulis melalui emel ahsfantasy24@yahoo.com. Terima kasih atas kunjungan...

Bloglist Istimewa untuk Blogger Baru 1/2011

Posted by Ahsfantasy Ryu Jumaat, Disember 31 375 Buah Fikiran Pengunjung

Ahsfantasy24.com ingin menjejaki blogger baru, khususnya bagi mereka yang mempunyai bilangan follower kurang daripada 300. Tak kiralah walau dah bertahun, tapi kadang-kadang tetap baru kan bila tak ramai yang berkunjung. Rasa segan nak beramah mesra dengan mereka yang punya follower yang ramai? Jangan bimbang sebab anda pun mampu setanding mereka, berusahalah.

Sebagai penutup 2010 ni, saya berhasrat nak himpunkan blogger yang mempunyai follower yang kurang daripada 300 orang follower. Saya telah membina page untuk diisikan oleh blogger baru yang bertujuan bagi menaikkan trafik dan meningkatkan follower mereka. Mahu sertai? Ikuti syarat yang berikut:
  1. Blog anda mestilah mempunyai follower kurang daripada 300 orang;
  2. Buat satu entry yang bertajuk "Bloglist Istimewa untuk Blogger Baru" dan linkkan ke entry ini;
  3. Tinggalkan Link entry yang telah siap anda di ruangan komen;
  4. Tidak wajib untuk menjadi follower saya, namun saya berbesar hati jika ada yang sudi;
  5. Tag 3 orang rakan seperjuangan anda;
  6. Meminati dunia blogger dan tidak sombong.

P/s: Penyertaan dibuka sehingga ke senarai 300 orang blogger baru.

Lelaki Gatal Sesuai dengan Perempuan Gedik

Posted by Ahsfantasy Ryu Khamis, Disember 30 54 Buah Fikiran Pengunjung

Malam ni nafsu untuk menulis hilang. Kenapa? Sebab saya terlupa yang bank tak beroperasi pada hari sabtu, dan esok pula cuti. Boleh tahan tertekan. Bila dah suntuk macam ni, urusan yang sepatutnya diselesaikan sebelum bertolak ke kota metropolitan Lipis Ahad nanti dah terbantut, kepala ni dah mula pusing.

Baik, saya tamatkan leteran nafsu tu dan tidak berhasrat untuk menulis panjang, hanya mata ni terkadang sakit bila terpaksa menonton aksi yang memualkan tak kira lah daripada perempuan gedik 24 jam ataupun lelaki gatal sepanjang masa ni. Kalau berpada-pada tu boleh nak tahan kan, nampak comel sangat. Tapi kalau dah overdosing? Eh, nak gatal gedik pun agak-agaklah, menyampah nak muntah!"Taklah, suka sangat tengok, sweet sangat-sangat tengok kamu" *Tipu!

saya sekarang berbesar hati nak minta pendapat pelawat; adakah lelaki gatal sememangnya sesuai dengan perempuan gedik, dan kenapa?

Facebook Membosankan?

Posted by Ahsfantasy Ryu 58 Buah Fikiran Pengunjung

Seawal di bangku sekolah Friendster memikat hati remaja di zaman itu seterusnya bila dah berhijrah ke instutut, giliran Facebook pula melebarkan wilayah sehinggakan 24 jam itu dirasakan terlalu singkat. Makan pun sambil mengadap komputer, mandi pun terkadang sepantas kilat kerana khuatirnya rakan menunggu lama untuk berbalas komen. Ah, rasa saperti kecerdikan di masa itu cukup kritikal!

Tak tahu apa puncanya, tapi sekarang rasa macam bosan! Mohon maaf kepada rakan blogger yang cinta tahap dewa dewi terhadap Facebook ni. Mungkin ini hanya perasaan saya. Saya sekarang lebih gemar menghabiskan masa di rangkaian Blog, membaca dan menulis tentang sesuatu yang bakal mencairkan sesuatu yang beku di minda saya.

Kalau dulu, dalam satu hari, tangan ni gatal semacam hendak menukar status sehingga 2-3 kali tapi sekarang seminggu sekali pun rasa dah malas. Adakah saya bosan dengan Facebook sebab saya tak pernah main games yang disediakan dalam rangkaian sosial tersebut atau Facebok ini sememangnya membosankan?

P/s: Nikmat Allah yang sering dipersiakan oleh manusia adalah nikmat masa (kelapangan) dan sihat (kesihatan). Jom, manfaatkan kedua-duanya dengan sebaik mungkin!

Malaysia Juara Mutlak Piala AFF Suzuki 2010

Posted by Ahsfantasy Ryu Rabu, Disember 29 36 Buah Fikiran Pengunjung
Maafkan harimau wahai garuda. Laser, haiwan nujum, dukun, pawang, gadis jelita dan serbuk misteri yang kalian kecohkan itu tolong simpan sebaiknya dalam poket kalian. Semuanya tak berhasil untuk menggugat kejuaraan harimau. Waduh mas, kok penalti pun ngak berhasil jaringan? Ngapain? Memang kasihan!

Tahniah buat pemain Malaysia yang berjaya bertahan sepanjang separuh masa pertama terutamanya penjaga gawang negara, Khairul Fahmi Che Mat. Alhamdulillah Mohd Safee Sali (penjaring gol terbanyak) berjaya menjaringkan gol pada minit ke-54.

Namun Malaysia bolos 1 gol pada minit ke-71 dan 87 hasil sepakan Mohammad Nasuha dan kesilapan tandukan pemain kita. Jaringan terikat dengan (Indonesia 2 dan Malaysia 1) dengan agregat (Indonesia 2 dan Malaysia 4), sekali gus meletakkan Malaysia sebagai Juara Mutlak Piala AFF Suzuki 2010. Stadium Nasional Bukit Jalil dan Stadium Gelora Bung Karno menjadi bukti kehebatan pemain Malaysia musim ini.

Mas, gawang kamu tetap bisa ditembusi, kalian terlaser penjaga gol sendiri ya? Oh, maafkan mulut saya yang terlaser ni! Syukur, penantian lebih satu dekad tidak menghampakan. Tahniah buat semua pemain dan jurulatih Malaysia!

P/s: Sesiapa yang menantikan gaya jelita menggoda Julia Perez, sila jangan kecewa kerana dia mungkin terlelap menjelang sore tadi.

Gangguan Seksual menanti Pemain Malaysia

Posted by Ahsfantasy Ryu Selasa, Disember 28 57 Buah Fikiran Pengunjung
Aduhai lucu dengan reksi rakyat Indonesia. Macam-macam alasan timbul sekali gus menonjolkan hakikat bahawa mereka tak mahu terima hakikat kekalahan dalam perlawanan final pertama Piala AFF Suzuki. Terbarunya kes Julia Perez yang berikrar ingin mengganggu tumpuan pemain malaysia dengan memakai pakaian seksi yang mendedahkan payudaranya. Aduhai mentaliti mereka! Rasa mahu gelak guling-guling.

Saya tak tahu dari ceruk mana datangnya Julia Perez ni, pagi tadi baru pertama kali saya terbaca mengenainya di coretan akhbar Harian Metro dan Berita Harian Online . Nak cari gambar dia tu pun bukan main susah, tu mungkin yang paling sopan. Bukan apa, bimbang blog ni dicop sebagai blog porn pula.

Kononnya nak membalas dendam, Julia Perez ni berjanji nak kacau pemain Malaysia dengan aksi pakaian yang mencolok mata. Eh, kenapa kamu tak telanjang keliling padang je? Mungkin itu lagi berhasil untuk memporak-perandakan tumpuan insan bernama lelaki? Sekadar bertanya ya wahai Julia Perez jelita. Entah-entah stadium sunyi gara-gara penyokong Indonesia hilang tumpuan nak sorak perlawanan. Kenapa? kerana ghairah melihat kamu. Oh, kasihan kamu!

Nak pancarkan laser dari coli? Kenapa tak sangkut pelita? Lagi cun kan? tak pun tutup sahaja lampu stadium tu? Eh kamu ni memalukan kaun sejenis betullah! Pening dengan rakyat Indonesia ni.

P/s: All the best Malaysia dalam menghadapi pelbagai dugaan. Meski menang atau sebaliknya, kami tetap menyokong kalian.

Alkisah Terapi dengan Minum Air Kencing

Posted by Ahsfantasy Ryu Isnin, Disember 27 34 Buah Fikiran Pengunjung

Sebagai pembuka katanya, saya petik sedikit berita dalam Harian Hetro hari ini tentang Singoi Jaya yang berusia 96 tahun yang merawat sakit dengan meminum air kencingnya sendiri. Selain Singoi Jaya yang berasal dari Sarawak itu, Mantan Perdana Menteri India Morarjibhai Desai yang mengamalkan minum segelas air kencing setiap hari.

Bagaimana cara berubat dengan air kencing ni? Khabarnya minum 1 gelas air kencing setiap kali selepas bangun tidur. Ambil air kencing pertengahan, kemudian... Eh tiba-tiba rasa loya! Geli. Okay saya hentikan cara berubat tu. Kalau mahu mengetahui selanjutnya, sila tanya Pakcik Google ya,


Terdapat sumber yang menyatakan bahawa minum air kencing sendiri ini dapat merawat pelbagai penyakit seperti sakit jantung, darah tinggi, kanser dan sebagainya. Adakah ini semua adalah kepercayaan atau telah disokong oleh mana-mana fakta dan bukti analisis? Setakat ini saya masih belum percaya akan cara terapi ini apatah lagi untuk meyakininya. Mengamalkannya? jauh sekali. Bahkan jika terbukti benarnya, saya tak sanggup!

P/s: Buat muslim yang ingin atau telah mengamalkannya, sila teliti sedalamnya, adakah ia haram ataupun makruh buat anda. Air kencing itu najis bukan?

Saya Blogger Kelantan

Posted by Ahsfantasy Ryu 10 Buah Fikiran Pengunjung

Tajuk itu yang dituntut oleh terma dan syarat BPM, tapi dalam hati saya, tajuknya adalah, "Ambo Blogger Qlatey" Seorang gadis yang memakai kostum ahsfantasy24 di maya ini dalam proses mendirikan rumahtangga yang masih samar perjalanannya, boleh dihubungi di facebook ahsfantasy24.com dan Skype ahsfantasy24@yahoo.com

Pencinta tempat tumpah darah dan air mata jajahan Kota Bharu Kelantan ini mengalu-alukan kedatangan lain-lain blogger berkunjung ke tempat tumpah kelahirannya. Soalan BPM terakhir adalah apa yang menarik di tempat saya? Pada mata yang lain saya tidak pasti, namun pada saya yang menarik di sini adalah, saya, kecintaan dan kehidupan saya di sini... Peace! Geng Kelantan jom tinggalkan link di sini.

P/s: Ayuh sertai segmen ini di http://blogpilihanmalaysia.blogspot.com/

Alhamdulillah Malaysia Menang 3-0 Peringkat Akhir (1) Piala AFF Suzuki 2010

Posted by Ahsfantasy Ryu Ahad, Disember 26 27 Buah Fikiran Pengunjung

Alhamdulillah, tak sia-sia terpekik terlolong menyokong di hadapan kaca TV. Malaysia menang 3-0 peringkat Akhir pertama Piala AFF Suzuki 2010 nampaknya kecundanglah Skuad Indonesia yang baru pertama kali bertarung di luar Indonesia sepanjang berlangsung pertandingan Piala AFF Suzuki 2010 ni. Tahniah buat jurulatih dan semua pemain terutamanya Safee Sali yang menjaringkan 2 gol dan Ashaari yang telah menjaringkan 1 gol. Jom tidur dengan lena!


P/s: All the best untuk perlawanan Malaysia vs Indonesia di Jakarta pada 29 Disember ni pula ya.

500 Blog!

Posted by Ahsfantasy Ryu 35 Buah Fikiran Pengunjung

Saya blogger yang memerihkan takhta ahsfantasy24. Punya blog? Ya, untuk saya bergembira saat saya menulis sesuatu dalam apa jua rasa.

Loji Minyak di Kemaman Terbakar

Posted by Ahsfantasy Ryu Sabtu, Disember 25 23 Buah Fikiran Pengunjung

Ni kisah yang berlaku malam tadi, loji penapisan minyak milik Petronas terbakar dan menyebabkan sebahagian daripada paip di pusat pemprosesan minyak itu terbakar teruk. Tapi alhamdulillah api dapat dikawal dan kebakaran selamat dipadamkan selepas 30 minit kemudian.

Macam mana jika api kebakaran di loji minyak tak dapat nak kawal? Saya ada pernah dengar jika ini berlaku, kita kena bom loji tersebut. Mengapa? Sebab pembakaran memerlukan oksigen. Bila berlakunya letusan, oksigen akan berada di tahap yang paling maksimum dan secara tak langsung kita dapat mengelakkan api daripada merebak.

Benarkah? Saya tidak pasti. Semoga ada rakan-rakan yang arif tentang ini memberikan komen (:

P/s: Kita suka api cinta yang menghangat rasa, harap kita juga takut api neraka yang membakar seisinya.

Tak Sedar atau Sengaja Tak Nak Akui

Posted by Ahsfantasy Ryu 20 Buah Fikiran Pengunjung
Bagaimana ingin gah dan kuat menentang sesuatu yang mencalar maruah kita jika barisan kita selalu pincang? sibuk ingin menentang yang menjatuhkan martabat kita sedangkan saf kita longlai dan tak bertenaga, akhirnya kita membazirkan air liur sahaja. Memaksa mereka memuliakan kita namun dalam tak sedar orang-orang kita sendiri yang membusukkan kemuliaan yang kita sanjung! Apakah kita tidak sedar atau sengaja tidak mahu mengakuinya?

Senarai Pemenang Anugerah Skrin 2010

Posted by Ahsfantasy Ryu 28 Buah Fikiran Pengunjung

Semalam semua sibuk tengok anugerah ni kan? Tapi tak sampai separuh jalan tengok, saya dah pun terlena. Pagi ni rasa nak tahu pula siapa yang mengungguli anugerah-anugerah duniawi ni. So, kalau ada sesiapa yang senasib yang sama tak sempat tengok anugerah yang dikatakan berprestij tu, jom kita tengok senarai pemegang anugerah Skrin 2010 !



  • Drama Terbaik - Antara Garisan
  • Pelakon Lelaki Terbaik Drama - Fauzi Nawawi (Sebelum Akhirat)
  • Pelakon Wanita Terbaik Drama - Noorkhiriah (Antara Garisan)
  • Pelakon Pembantu Lelaki Terbaik Drama - Isma Yusoof (Antara Garisan)
  • Pelakon Pembantu Wanita Terbaik Drama - Fadilah Mansor (Sebelum Akhirat)
  • Pengarah Terbaik Drama - Murali Abdullah (Sebelum Akhirat)
  • Drama Rantaian Terbaik - Nur Kasih
  • Drama Komedi Terbaik - Simpang 3
  • Lakon TV Terbaik - Antara Garisan


  • Videografi Terbaik - Datang Bulan
  • Filem Terbaik: Muallaf
  • Pelakon Lelaki Terbaik Filem: Bront Palarae (Belukar)
  • Pelakon Wanita Terbaik Filem: Sharifah Amani (Muallaf)
  • Pelakon Pembantu Lelaki Terbaik Filem: Aaron Aziz (Evolusi KL Drift 2)
  • Pelakon Pembantu Wanita Terbaik Filem: Nor Fazura (Pisau Cukur)
  • Pengarah Terbaik Filem: Yasmin Ahmad (Muallaf)
  • Lakon Layar Terbaik Filem: Syamsul Yusof (Evolusi KL Drift 2)
  • Rancangan Dokumentari/Majalah Terbaik: Epik Suatu Ketika - Laskar Senoi (Astro Prima)
  • Rancangan Bual Bicara Terbaik: Isu Khas Gaza Palestin Kami Bersamamu (RTM)
  • Rancangan Hiburan Terbaik: Anugerah Bintang Popular Berita Harian
  • Rancangan Muzikal Terbaik: Anugerah Juara Lagu ke-24
  • Rancangan Realiti Terbaik: Showdown 2010 (8TV)
  • Laporan Khas/Berita Terbaik: Aduan Rakyat TV3
  • Anugerah Khas Juri: Shaheizy Sam '


  • P/s: Anugerah pelakon paling seksi ada tak? Opppsss...! Geram tengok si cilik tu!

    Ada Apa dengan blog Cik Epal?

    Posted by Ahsfantasy Ryu Jumaat, Disember 24 19 Buah Fikiran Pengunjung

    Berduyun-duyun orang suka meronda di blog Cik Epal termasuklah saya. Kenapa? Sekarang tolong jawab sikit ada apa dengan blog Cik Epal? Kalau dah terjejak di blog Cik Epal, jangan jawab tak tahu, nanti saya lempang laju-laju.

    Dalam banyak-banyak entry Cik Epal ni, saya paling suka bab dia cerita tentang isu semasa, lagi suka bila sembang tentang Nuffnang. Siapa tak kenal Nuffnang ni, sila tanya Pakcik Google. Kenapa saya suka baca entry Nuffnang Cik Epal? Saya pernah frust menonggeng angkara Nuffnang setahun yang lepas. Tak percaya? Sila baca post Oh Nuffnang Kusayang. Oh, memang segan! Jadi bila baca entry Nuffnang Cik Epal ni rasa semangat semula nak berdamping dengan Nuffnang.

    Dulu dah frust tu saya merajuk, buang semua kenangan tentang nuffnang. Tapi bila fikir-fikir balik, macam tak cerdik bila merajuk dengan 'duit' kan? Bila jenguk Cik Epal tu memang hilanglah rajuk tu tapi selepas setahun semua tu berlalu. Rasa rugi semacam. Sila pasang nuffnang ya, untung sabut timbul dik!

    Cik Epal dah dapat beribu-ribu ringgit Malaysia, tapi kita nak dapat 5 sen pun terkial-kial. Cik Epal dah dapat beribu-ribu BE, kita habuk sahaja yang menimbun. Tapi jangan putus asa, berblogging la dengan ikhlas. Kalau ada rezeki tu, adalah. (menyedapkan hati)

    P/s: Kalau dari dulu saya rajin dan suka jalan-jalan berpimpin tangan dengan Cik Epal kan bahagia..

    Saya Nak Duduk dalam Bloglist Cik Lulu!

    Posted by Ahsfantasy Ryu 0 Buah Fikiran Pengunjung

    Siapa Cik Lulu? Cik Lulu ni pada saya seorang blogger yang peramah, sangat peramah, tak kedekut masa untuk blogwalking dan meninggalkan komen di blog orang lain. Sekarang Cik Lulu nak tukar bloglist lama dengan mencari 50 orang blogger. Kalau ada sesiapa yang berkenan nak jadi kesayangan Cik Lulu yang comel ni, sila ke laman yang penuh magic ni okay; http://magic-of-me.blogspot.com/

    Buat Baik dan Berlagak Suci

    Posted by Ahsfantasy Ryu 23 Buah Fikiran Pengunjung

    Apa yang terkadang kita lupa? Terkadang kita berlagak suci sampaikan kita terlupa yang kita juga manusia penuh noda kan? Sibuk nak mengutuk mengata orang tanpa cermin dulu siapa kita. Kalau untuk kebaikan, alhamdulillah. Tapi kalau sampai menjatuhkan maruah dan martabat seseorang, rasanya ada sesuatu yang kita lupa di situ, cuba fikir-fikirkan.


    Ya, berbuat baik tu perlu, dan mengajak kearah kebaikan juga perlu bahkan mulia dan tinggi kedudukannya. Tapi terkadang kita tak sedar riak menguasai diri. Nak buat baik, perlu cerita satu dunia? Hebohkan cerita yang kita nak buat sesuatu amal untuk membuatkan orang nampak diri kita ni mulia? Zaman sekarang hanya Allah yang tahu menilai hati manusia, hati tu tempat jatuhnya pandangan Ilahi bukan?

    Jadi bila nak buat baik, jangan pula disulami dengan riak. Bukankah itu sia-sia? Tanpa kita bagitahu pun, orang dah cukup cerdik nak nilai perbuatan kita. Kalaulah di mata kita tu semua orang dungu untuk menilai, jangan pula kita lupa yang Allah itu adil dan bijaksana. Jangan nanti kerana mulut yang terlalu membanggakan diri sendiri tu orang menghakimi diri kita tak seperti yang kita jangka. Mengaibkan diri sendiri? Na'uzubillah...

    P/s: Kalau suci hati kita, buatlah sesuatu dengan ikhlas.

    Sakit Hati Tak Bila Orang Suka Mengungkit?

    Posted by Ahsfantasy Ryu Khamis, Disember 23 36 Buah Fikiran Pengunjung

    Mengungkit ni banyak jenis kan? Mengungkit bila pernah buat baik, mengungkit kenangan lalu, mengungkit kesalahan lampau, dan bermacam-macam lagilah kan?


    Mula-mula macam mulia semacam bila selalu tolong kita dan memberi tanpa kita meminta. Siap dia tanya lagi nak dia tolong kita apa? Indah kan? Tapi ya lah manusia ni banyak jenis kan? Bila kita buat silap sikit, oh dia mula mengungkit! Siap bawa buku kira-kira 5 sen lagi nak bagitahu apa yang dia dah buat untuk kita.

    "Orang yang menerima apa yang kamu hulurkan tu bukan tak menghargai kamulah der, dia kan selalu ucap terima kasih banyak-banyak. Tapi balasan yang kamu ingin tu kadang-kadang orang tak mampu nak bagi. Jadi jelas kan selama ni kamu sembunyikan udang di bawah maggi?"

    Lepas tu setiap kali gaduh, bila dah berpunca daripada kesilapan dia, dia sibuk nak ungkit satu kesalahan kita di zaman tadika. Kira kesalahan dia yang ke 1000006 itu ditimbal balik dengan satu kesalahan kita di zaman tadika. Menarik. Sakit hati tak? Taklah, i'm okay... (tipu!)

    P/s: Saya nak kena study banyak-banyak tentang ikhlas ni, jom sama-sama beramal!

    30863 Calon PMR 2010 Peroleh A Semua Mata Pelajaran

    Posted by Ahsfantasy Ryu 28 Buah Fikiran Pengunjung
    Setiap kali pengumuman keputusan, kebanyakkan graf mencatatkan pencapaian kecemerlangan semakin meningkat bukan? Tahun lepas 28188 calon mendapat keputusan semua A, tahun ni 30863 orang, maka meningkatlah! Alhamdulillah jika penanda aras pencapaian yang digunakan adalah pegun. Kadangkala rasa macam nak ambil PMR semula, nak lengkapkan lompang A... Ah, lupakan sahaja!

    Cuma nak ingatkan kat mereka yang bakal duduk di tingkatan 4 ni, sila jangan jadikannya sebagai taman bulan madu ya. Kalu dulu senior bagi nasihat macam ni, saya akan cakap dalam hati, "memang potong stim orang nak enjoy betul, bising betul nak nasihat-nasihat orang walhal dia dulu pun macam tu juga," Okay, kalau kamu degil macam ni, jangan pula menyesal di kemudian hari ya!

    Masa orang nasihat, tak nak dengar. Bila dah dapat result SPM nanti ha tahulah. Silap-silap haribulan, kuning dinding rumah kamu buat sapu hingus. Tak campur lagi bila kene membebel kat ratu. Oh, no! Adik-adik sila belajar bersungguh-sungguh.

    P/s: Entah apa melalut, tapi cuma nak ucapkan tahniah kat semua candidate PMR 2010. Peace!

    Feedback Blog Blogger Peramah

    Posted by Ahsfantasy Ryu Rabu, Disember 22 61 Buah Fikiran Pengunjung
    Sudah lebih 24 jam saya melancarkan pencarian ini atas dasar kepercayaan anda terhadap diri sendiri, kepercayaan saya kepada rakan-rakan saya, kepercayaan rakan-rakan saya terhadap rakan-rakannya dan seterusnya, maka wujudlah himpunan blogger peramah di laman http://bloggerperamah.blogspot.com/.

    Saya juga telah menutup ruangan komen di post Pencarian Blogger Peramah 2011 kerana kuorta 108 blogger telahpun dipenuhi. saya dengan rendah diri dan berbesar hati ingin mendapatkan pandangan, cadangan atau pendapat kalian terhadap http://bloggerperamah.blogspot.com/. Adakah pesertanya perlu ditambahkan atau dikurangkan atau sebagainya.

    P/s: Ayuh beramah mesra di http://bloggerperamah.blogspot.com/

    Kenapa Tak Ramai Orang Tinggalkan Komen di Blog?

    Posted by Ahsfantasy Ryu 37 Buah Fikiran Pengunjung

    Rasanya tak ada orang yang tak suka bila ramai orang tinggalkan komen di entrynya. Jadi kita kena tahu apa yang telah mematikan nafsu seseorang untuk meninggalkan komen di blog kita. Ayuh kita kongsikan bersama apa yang seharusnya kita lakukan.

    Pertamanya, bila kita sombong. Kalau orang datang tinggalkan komen kat blog kita, lepas tu kita terlajak gembira dan lupa untuk berkunjung kembali ke blog dia dan meninggalkan komen, nafsunya untuk komen di blog kita juga akan kian pudar. Atau mungkin kita sedang berbaik-baik dengan orang sombong? ayuh cari teman di blog blogger peramah!

    Kedua, bila blog kita berat sangat untuk loading. Macam mana nak tahu blog kita ni berat atau tak? sila timbang blog anda di entry jom timbang berat blog anda. Selagi boleh ringankan, minimakan berat blog kita. Rasa macam tak best kalau blog cantik tapi tak ada orang jenguk kan?

    Ketiga? Bila setting ruang untuk pengunjung tinggalkan komen kita tu buat orang tak selesa. penggunaan setting yang kurang mesra pengguna akan membuatkan pengunjung malas untuk menghabiskan masa semata-mata mengunggu loading blog kita. Tetapan yang paling digemari adalah pop-up window. Macam mana nak buat? sila lihat di entry berfikir dalam kerisauan.

    Keempat, penggunaan verification word. Perasan tak, kalau kita nak komen sesetengah blog tu, kita kena salin semula perkataan yang dipaparkan sebelum post komen? Itulah yang orang panggil verification word. Leceh dan bazirkan masa orang yang nak komen.

    Akhir sekali, buatlah enty yang berkualiti atau menarik. Rasanya setakat tu sahaja boleh saya fikirkan sekarang, jom sama-sama berubah untuk kemajuan dan kepuasan blog kita!

    P/s: Jom jenguk blogger yang peramah!

    Pencarian Blogger Peramah 2011

    Posted by Ahsfantasy Ryu Selasa, Disember 21 166 Buah Fikiran Pengunjung

    Ahsfantasy24.com kini sedang mencari blog blogger peramah untuk dimuatkan ke dalam list blog blogger peramah sesi 2011. Ayuh membantu ahsfantasy24 untuk mengesan tidak kira blogger lama ataupun baru, asalkan tidak sombong. Saya menjemput semua follower saya dan juga mereka yang tahu tentang pencarian ini menyertainya. Hargai sekiranya anda dijemput untuk menyertai pencarian ini kerana anda juga telah dilihat sebagai seorang blogger yang peramah.


    Apa yang perlu anda lakukan selepas dijemput atau ditag?
    1. Copy dan Paste entry ini beserta gambarnya ke dalam blog anda dengan menggunakan tajuk 'Pencarian Blogger Peramah 2011';
    2. Tag sekurang-kurangnya 4 orang rakan blogger anda yang peramah;
    3. Setelah menyiapkan entry tersebut, sila tinggalkan link entry anda di sini > http://www.ahsfantasy24.com/2010/12/pencarian-blogger-peramah-2011.html
    4. Tiada paksaan dalam menjadi follower ahsfantasy24.com namun berbesar hati jika ada yang sudi.
    Tahniah, anda seorang blogger yang peramah! (:

    P/s: Penyertaan akan ditutup selepas ahsfantasy24 mengumpul sebanyak 108 blog blogger peramah. Sesiapa yang terlepas untuk menyertai team blogger peramah musim ini di http://bloggerperamah.blogspot.com/, sila nantikan pembubarannya 6 bulan akan datang. Jika ada blogger yang sombong, sila laporkan ya.^^,

    Terima ksih atsa sokongan semua, pencarian ini telahpun tamat. Bagi mereka yang belum berkesempatan, pencarian ini akan dibuka kembali selepas pembubaran list musim pertama di 2011 ini berlangsung, sekian..

    Berfikir dalam Kerisauan

    Posted by Ahsfantasy Ryu 13 Buah Fikiran Pengunjung

    Pada post yang lepas iaitu Bloglist 2011: Selamat Datang Tahun Baru saya sudah ada senarai teman-teman untuk dimuatkan dalam bloglist 2011. Namun melihat kepada keadaan blog saya yang sedang mengalami obesiti, bimbang akan bertambah beratnya.


    Oleh sebab manusia berpegang pada talinya, maka saya akan buka satu page untuk menyenaraikan bloglist tersebut bagi memudahkan saya untuk blogwalking sambil membaca entry terbaru seterusnya meninggalkan komen! Ya, saya suka meninggalkan komen di blog insan-insan yang tidak sombong. Bila wujudnya page yang memuatkan link teman-teman tersebut, insyaallah akan memberikan manfaat kepada banyak pihak.

    Buat teman-teman, hasil penelitian saya tentang bentuk pemasangan ruang komen dalam blog, pengunjung tak suka ruang komen yang terus di bawah post kerana ia mengambil masa untuk loading. Paling disukai adalah Pop-Up window seperti yang digunakan di banyak blog termasuklah Ben Ashari. Setting Full page juga menjadi pilihan seperti yang digunakan oleh Hanis Zalikha. Jadi jom kita ubah setting komen kepada yang lebih mesra!

    Dashboard > Setting > tukarkan setting Comment Form Placement kepada 'Full page' atau 'Pop-up window'.

    Kewujudan word verification juga membuatkan pengunjung yang ingin meninggalkan komen tidak selesa. Ya, saya tahu pemasangan word verification dapat mengesan spam. Jika ingin membuang word verification tersebut, jom unable word verification!

    Dashboard > Setting > tukarkan setting Show word verification for comments kepada 'No'

    Hutang Mesti dituntut Walau Tak dibayar

    Posted by Ahsfantasy Ryu 29 Buah Fikiran Pengunjung

    Tajuk tu terbalik ya? Okay sila balikannya semula. Terlintas nak tulis pasal hutang bila ternampak status kawan di laman facebook tentang kewujudan manusia yang susah sangat nak langsaikan hutang. Tambahan pula ada teman rapat saya mengalami masalah orang tak nak bayar hutang walau dah bertahun pinjam.

    Manusia ni sedia maklumlah banyak jenis kan. Masa nak berhutang tu buat muka 5 sen, mulut banyak punya manis, janji akan bayar dalam tempoh-tempoh tertentu, reka habis semua cerita-cerita yang mengait simpati, puji puja kita bagai ratu, macam-macam lah!

    Tapi bila tiba masanya nak bayar, melarikan diri pula. Nak kata tak berkemampuan, macam tak logik. Lagi-lagi kalau setiap bulan terima elaun atau gaji. Orang call, haram dia nak jawab. Kalau hantar SMS, memang jangan haraplah dia balas. Bila jumpa, dia buat muka comel tak bersalah pula. Macam mana si pemiutang ni tak hangin?

    kalau tu, mungkin okay lagi. Tapi bila dah tiba part dia mengamuk bila orang minta bayar hutang, memang tak boleh tahan bangang la dia tu. Siap tengking-tengking sampai nak luruh jantung si pemiutang. Tak cukup dengan tu, dia bagi pakej maki hamun plus mencarut pula! Ya Tuhan tabahkanlah hati si pemiutang itu...

    Hutang tak bayar, tapi hujung minggu shopping bagai! Siap beli hadiah pastu belanja buah hati macam-macam. Mana si pemiutang tak sakit hati der! Seronok ya tak bayar hutang ni? Senang hati? Lain kali kalau dah tahu susah nak bayar hutang, jangan berhutang okay. Tolong!

    P/s: Patutlah Ah Long tu kejam.

    Foto Kemalangan Maut Bas di Cameron Highlands

    Posted by Ahsfantasy Ryu 6 Buah Fikiran Pengunjung

    27 Maut Nahas Bas di Cameron Highlands

    Posted by Ahsfantasy Ryu Isnin, Disember 20 12 Buah Fikiran Pengunjung

    Nahas bas persiaran pada pagi tadi di Jalan Simpang Pulai-Cameron Highlands setakat ini telah menyebabkan 27 (9.00 P.M 20 Dis) orang maut. Bas tersebut membawa 34 orang pelancong warga Thailand dan 3 orang warga tempatan. Lihat gambar kemalangan.


    Malang tidak berbau, nahas jalan raya yang melibatkan bas semakin meningkat. Pada siapa harus kita persalahkan? Alasan yang selalu kita dengar bila berlaku kemalangan?
    1. Macam mana tak berlaku kemalangan, jalan dah la bengkang bengkok, berlubang sana si pula!
    2. Pemandu mengantuklah tu, mungkin dah banyak kes-kes saman sebelum ni. Paling tak tahu nak cakap pun, ada lesen ke tidak pemandu tu!
    3. Tak fokus kepada bas atau apa jua kenderaan tapi mesti terdetik kenderaan tu yang zaman bila punya keluaran? enjin pun bunyi dah macam nak relai. Kalau nampak kereta mewah mungkin akan cakap nak test power!
    4. Undang-undang jalan raya tak ketat? Pemandu tak takut langsung? Eh, kalau saya parking tempat salah pun dah takut kena saman la!
    5. Kalau dah nak jadi tu memang tak boleh nak buat apa, kalau kita tak langgar orang, orang pula yang akan langgar kita, haish!

    P/s: Anda mampu mengubahnya.

    Alahai Kekasih Hati Wak 'Control'

    Posted by Ahsfantasy Ryu 38 Buah Fikiran Pengunjung

    Serius, menyampah! Tiba-tiba serabut tengok lelaki atau perempuan yang suka cari gaduh dengan pasangan dia, tambah-tambah lagi naik angin tak semena bila pasangannya tak nak berkongsi password, tak kisahlah facebook, twitter, myspace, friendster, blogger atau apa sahaja. Eh, tu privacy dia lah! Kamu sibuk bagai tu kenapa? Kamu tu suami atau isteri dia? Nak mengamuk tak tentu hal, apa kes? Membingitkan orang lain tu yang kita rasa menyampah.


    Langit yang cerah pun kita tak boleh nak sangka cerah sampai petang, kalau malam tu memang dah sah-sah gelap. Baru jadi kekasih dah mula nak jadi dewa pengongkong tak bertauliah. Baru seminggu declare couple, dah nak menyibuk bagai! Masa bahagia memanglah, kentut pun bau strawberi. Tapi bila gaduh atau putus cinta, kalu dah terlebih kongsi nanti bukankah padahnya lebih parah? Hari esok siapa boleh duga?

    Ni saya ada cerita yang sikitpun saya tak tipu, 2 tahun yang lalu. Kawan saya couple bagai nak rak. Password friendster pun kongsi. Konon sharing is caring la. Senang mungkin nak pantau aktiviti si kekasih ni. Eh, kalau dia nak curang pun, takkan dia nak belaku curang dengan sesuatu yang kamu boleh kesan kan? Lepas putus, memang parah, bekas kekasih dia tu mencarut guna akaun Friendster dia. Tu salah satu contoh yang kita nampak. Macam-macam boleh berlaku. Siapa sangka?

    P/s: Bersederhanalah dalam apa jua keadaan meskipun mencintai.

    My Header Contest

    Posted by Ahsfantasy Ryu Ahad, Disember 19 11 Buah Fikiran Pengunjung
    Cik Lulu comel buat I tersedak-sedak dah. Okay sayang, I join... Ni pertandingan header yang dianjurkan oleh Cik Rieyana dan hadiahnya adalah topup prabayar RM 100. Kalau nak join, boleh ke blognya. Jari ni rasa kaku untuk nak design header baru so, saya memutuskan untuk mengambil header di atas sebagai taruhannya, okay tak Cik Rieyana menawan? (bodek sikit) Hehe..

    Maka dengan sukacitanya saya menjemput Adeq Cieda, Lady Dyla dan Cik Nuyu untuk sama-sama memeriahkan contest ini, sekian terima kasih..


    Gay Melayu: "Saya Gay, Saya Ok"

    Posted by Ahsfantasy Ryu 32 Buah Fikiran Pengunjung
    Baru sahaja semalam saya ada terbaca di blog rakan blogger di laman gengblogger, hari ni pula berita tersebut dah masuk Berita Harian. Segalanya tentang satu video di laman Youtube yang memaparkan Azwan Ismail yang membuat pengakuan dan luahan perasaan tentang kehidupannya sebagai seorang gay.

    Azwan ismail ni bukan calang-calang orang dik, tapi jurutera tu! Jurutera ni memang suka buat benda-benda yang mencabar ya? Kalau ya pun nak popular atau nak promosikan sesuatu pun bang, pilih-pilih la. Nak kata tak cerdik, dah belajar sampai boleh jadi jurutera tu.

    Oh sayang seribu kali sayang. Gadis-gadis comel kalau nak mengorat jurutera, cari yang lain okay, abang kita yang ni tak pandang pun kita ni. Oh, tidak!

    Dan akhirnya dapat memberikan keyakinan kepada kita untuk menempuhi hari-hari yang akan datang sebagai seorang gay yang lebih tabah,” Wah, machonya ayat you bang!

    P/s: Ni bukan Azwan Ali, tapi Azwan Ismail ya.

    Cara 'Delete' 'Fan Page' di 'Facebook'

    Posted by Ahsfantasy Ryu Sabtu, Disember 18 16 Buah Fikiran Pengunjung

    Sepetang penat untuk buat fan page kat sebelah ni. Bagi sesiapa yang berminat, bolehlah klik Like ya sayang. Bukan penat nak letak gadjet kat sebelah ni, tapi penat time create page tu. Entah macam mana jadi sampai 3 pula page ahsfantasy24.com ni. So, tadi saya pening nak delete yang lagi 2 page tu la.


    Kalau ada orang paste link entry blog dia kat fan page tu, confirm saya akan melawat dan tinggalkan jejak. Tak percaya? Cubalah! Kalau ada yang punya nasib yang sama, saya letakkan kat sini cara-cara nak delete fan page di facebook anda. Juga untuk rujukan masa hadapan:
    1. Log in akaun Facebook anda;
    2. Klik paparan 'fan page' yang anda ingin delete;
    3. Klik 'Edit Page' di sidebar kiri di bawah gambar fan page;
    4. Pilih 'permanently delete page'.


    P/s: Belajar daripada pengalaman. Terlajak perahu boleh diundur, terlajak delete fan page, memang kena buat yang lain.

    Ditinggalnya 1430H

    Posted by Ahsfantasy Ryu 4 Buah Fikiran Pengunjung


    Jelmanya 1431H meninggalkan 1430H.. Moga-moga yang mendatang dihadapi dengan lebih mulia, sama-sama berhijrah meski sekelumit namun biarlah disusuli istiqamah.. ingatkan tatkala saya terlupa, betulkan saya andai saya tersilap, selamanya ukhuwah tetap abadi kerana-Nya.

    Dilema Cikgu Seks (1)

    Posted by Ahsfantasy Ryu 22 Buah Fikiran Pengunjung
    Sudah nyata, pendidikan seks akan diajar kepada murid tahun 1 untuk sesi 2011 mulai Januari depan. Pendidikan seks memonopoli 75% pengisian kurikulum bagi subjek Pendidikan Kesihatan. Kiranya Pendidikan Kesihatan ni pembungkus luar manakala isinya adalah 75% berkaitan dengan didikan seks.

    Major pertama kurus perguruan saya adalah bahasa Melayu, manakala minornya adalah Pendidikan jasmani yang berkait rapat dengan Pendidikan Kesihatan. Cikgu yang mengajar bahasa Melayu bakal digelar Cikgu BM, yang mengajar Matematik bakal digelar Cikgu Math dan Cikgu Pendidikan Seks? Oh, Cikgu Seks!

    P/s: Saya akan cuba untuk sentiasa berfikiran positif :)

    Gadis Jelita, Ayuh Tenangkan Kekusutan!

    Posted by Ahsfantasy Ryu 6 Buah Fikiran Pengunjung
    Andainya kusoalkan bagaimana harus kamu lakukan bagi berhasil membawa pulang erti ketenangan, pastinya kamu punyai jawab yang begitu indah. kamu tahu tentang apa yang kamu perlu kerjakan namun diri ini buntu mengapa harus kamu kaku disitu teman.

    kegagalan yang lalu bukanlah bererti kamu menemui kekalahan yang menoktahkan segalanya, itu yang harus kamu selitkan dalam kekuatan jiwamu. Melepaskannya pergi tanpa mengharapkannya kembali bukan bererti kamu hanya membiarkan pergi segala yang kamu cintai tapi kamu juga akan membebaskan dirimu daripada kekesalan di kemudian hari. Jangan sesekali kamu suburkan marah dan kebencian atas segalanya namun himpunkanlah segala kewujudan rasa yang ada untuk menjadikan kamu lebih matang dan bijaksana dalam menyusuri kehidupan yang mendatang.

    P/s: Kamu adalah apa yang kamu fikirkan tentang diri kamu.

    Widget Mengesan Jejak Pengunjung Blog

    Posted by Ahsfantasy Ryu Jumaat, Disember 17 4 Buah Fikiran Pengunjung
    Cuba jeling sedikit ke arah sidebar saya tu, ada satu widget untuk mengesan pengunjung yang datang ke blog kita kan? Jeling jangan sampai juling okay. Terdapat 3 rekabentuk yang dapat kita pilih iaitu nama/gambar blogger beserta alamat blognya, nama/ gambar blogger bersama detik terakhir dia beristirehat di blog kita dan yang ketiga hanya memaparkan gambar blogger semata-mata.

    Rakan-rakan blogger yang masih belum menyertai gengblogger di http://gengblogger.com/ bolehlah menyertainya sekarang dan dapatkan widget ini secara percuma! Dapatkan widget tersebut di laman visitor widget.

    P/s: Selamat kunjung-mengunjungi...

    Merokok Sebenarnya Baik untuk Kesihatan

    Posted by Ahsfantasy Ryu 13 Buah Fikiran Pengunjung
    Sejurus baca tajuk, dah nampak muka gadis-gadis comel mengerutkan dahi. Maafkan saya, ni bukan saya yang kata, tapi Pakar Biologi Molekular Universiti Brawijaya yang menyatakan bahawa rokok dapat membantu badan memindahkan tenaga yang dapat memberikan manfaat kepada fisiologi manusia dan segala toksin yang ada akan dapat dineuteralkan seterusnya menjadi ubat.

    Pakar Biologi tersebut tidak keseorangan kerana hujahnya disokong pula oleh Pensyarah bidang Farmasi di Universiti yang sama menyatakan bahawa merokok dapat mengurangkan tekanan dan impaknya tak seburuk yang disangka.

    Okay, sejujurnya saya nak pejam mata dengan kata-kata pakcik-pakcik Indonesia ni, tapi jari ni terketar-ketar nak tulis. Saya tak percaya! Kalau setakat nak mengurangkan tekanan, banyak lagi cara lain. Atau dua orang pakcik tu merupakan perokok tegar? Opppsss...!

    Sumber tentang isu ni? Sila berkunjung laman Sinar Harian. Entah betul otau tidak. Saya rasa daripada kalian jenguk Sinar Harian tu, lebih baik jenguk laman Zulrose atau laman bijak ni. Ya, memang saya tak suka perokok! Tambah-tambah lagi jika perokok biadab yang suka merokok di tempat awam, memang rasa macam nak lempang laju-laju!

    P/s: Kalau hubby saya nk merokok, boleh. Tapi syaratnya asap yang disedut tu jangan keluarkan balik tak kira dari mana-mana salur badan sekalipun!

    Terhantuk tapi Tak Terngadah: Hebatnya Penyangak!

    Posted by Ahsfantasy Ryu 17 Buah Fikiran Pengunjung

    Pujangga pernah berkata sudah terhantuk baru nak terngadah. Kalau macam tu rasanya lebih elok dari pada sudah terhantuk dan dihantuk sampai hancur tempurung kepala pun masih tak terngadah-ngadah. Apa masalahnya?


    Sakit hati saya melihat keadaan 72 hektar tanah rizab perkuburan islam di Bukit Enggang Hulu Langat telah musnah teruk angkara penyangak pasir. Habis bukit digondol dan tanahnya telah membentuk kawah sedalam 24 meter untuk mendapatkan pasir secara haram. Nak tunggu keadaan pulih macam biasa? Tunggu dapat cicit dulu, mungkin.

    Kalau saya cakap lebih nanti silap-silap haribulan, boleh masuk ISA. Kalau penyangak tu dah berjoli berjuta-juta ringgit dengan hasil jualan pasir yang disamun dengan memperkosa hak bersama rakyat tu apa pula hukumannya?? Setakat denda 50 000 alahai boleh jadi sebesar tahi hidung bagi mereka!

    Berita Harian, Harian Metro dan sekutu-sekutunya jangan duk sibuk nak tayang artis-artis yang bercerai berai tu, cuba tempek sikit gambar dalang pengkhianat ni! Biar orang kenal sikit lanun darat ni. Sita lori angkut tanah sana sini, sita jentera itu dan ini, cuba sita aset dalang keparat tu!

    Eh, memang sakit hati! Kalau kes-kes macam ni contohnya curi pasir atau pembalakan haram, bila dah berpuluh-puluh hektar dah rosak baru nak sedar, tak pantau atau macam mana?! Dah pantau tapi mereka buat balik? Kalau dah terang mereka tonggeng punggung terhadap tindakan kita, tu mungkin perlu dikaji hukuman dan denda yang sedia ada tu.

    P/s: Memang cerdik la engkau penyangak. Aku ni yang kurang cerdik sebab tak belajar besungguh-sungguh untuk jadi Perdana Menteri.

    Berpindah ke www.ahsfantasy24.com, Bagaimana?

    Posted by Ahsfantasy Ryu 16 Buah Fikiran Pengunjung
    Hari ini merupakan hari keempat blog kesayangan saya ni bertukar alamat (domain) daripada Http://tentangsesuatu-ahsfantasy24.blogspot.com/ kepada http://www.ahsfantasy24.com/. Kenapa harus bertukar? Saya kira kelebihan menggunakan domain sendiri atau berbayar ini akan memudahkan komunikasi, lebih senang diingati oleh teman-teman, lebih ringkas.

    Bayangkan bagaimana penatnya lidah saya untuk menyebut domain saya yang terdahulu jika dibandingkan dengan yang terkini. Sebutannya bahkan lagi memudahkan. Ayuh kita lihat pula hasil pencarian ahsfantasy24 dalam gambar di atas, http://www.ahsfantasy24.com/ yang berusia 4 hari sedang bangun untuk menjatuhkan tangga pertama Http://tentangsesuatu-ahsfantasy24.blogspot.com/ yang telah berusia 1 tahun 8 bulan. Bagi blogger muda, fikirkan tentang domain terlebih awal ya.

    Ada rakan-rakan bertanyakan tentang domain baru ini, macammana/ bagaimana untuk memiliki atau mendapatkan domain sendiri, berapa harga yang perlu dibayar, dan sebagainya. Saya jawab setakat yang mampu ya kerana saya masih anak kecil dalam memiliki domain sendiri.

    Domain tersebut boleh di dapati di mana-mana jaringan yang menjual domain, bukan di kedai jual basikal atau pasar jual ikan, tapi jaringan yang menjual domain seperti NetKL. Kalau menggunakan [.com] harganya sekitar RM32. Terdapat juga [.net], [.org], [.biz], [.info] dan sebagainya. Bila dah beli domain yang kita nak melalui perbankan atas talian, kemudian pasangkanlah domain tersebut pada blog kita.. ^^,

    P/s: Terima kasih kepada En. Student kerana banyak membantu dalam proses menukarkan domain ni.

    ...Tulisan Rakan Blogger