Segala cadangan, perkongsian, komen, kritikan membina, teguran atau apa juga respons kepada pihak penulis, bolehlah diajukan kepada penulis melalui emel ahsfantasy24@yahoo.com. Terima kasih atas kunjungan...

WW #23 | Penempatan Guru KPM 2013 Tidak Terjamin?

Posted by Ahsfantasy Ryu Selasa, Oktober 30 11 Buah Fikiran Pengunjung

Selangkah Demi Selangkah; Ada yang Dijauhi, Ada Yang DIdekati

Posted by Ahsfantasy Ryu Isnin, Oktober 29 10 Buah Fikiran Pengunjung
Jadual peperiksaan terakhir di bumi Afzan. Teruja sampai buat cover photo tapi pencapaiannya tak tahulah sampai tahap mana. PBS sudah, praktikum sudah, internship sudah, action resech sudah, seminar sudah, KISSM sudah, dan sekarang peperiksaan akhir, lepas tu temuduga SPP, lepas tu posting dan boleh fikir tentang rumah dan tangga. Eh? Moga-moga dipermudahkan semuanya. (:

P/s: Selangkah demi selangkah, ada yang dijauhi, ada yang didekati. Moga-moga kenangan terus abadi.

Doa Dipermudah Segala Urusan: Rabbi Yassir...

Posted by Ahsfantasy Ryu Sabtu, Oktober 27 2 Buah Fikiran Pengunjung
"Babe, aku sedih. Kenapa bila aku nak buat benda baik, macam banyak sangat halangan? Sulit. Payah. Kadang-kadang aku rasa baik ni lebih menyakitkan," dia mula mengeluh tentang apa yang dia jalani. "Aku tahu, niat kau mungkin baik. Mungkin kau sombong?". "Maksud kau?". "Sombong untuk mohon pada Dia. Minta pada Dia. Dia yang mengatur segala yang kau ada. Mohonlah segala urusan kau dipermudahkan." Dan dia mula mengangguk lemah.

Do Not Judge Someone Just Because...

Posted by Ahsfantasy Ryu Jumaat, Oktober 26 4 Buah Fikiran Pengunjung
Do not judge someone just because they sin differently than you. Do not. Please?

P/s: Salam Aidiladha. Salam pengorbanan dalam mercari erti hakiki.

Biar Dunia Dalam Yang Kawal Dunia Luar

Posted by Ahsfantasy Ryu Ahad, Oktober 21 8 Buah Fikiran Pengunjung
Hari-hari yang dihitung untuk meninggalkan bumi Afzan, terhitung juga detik persaraan beliau. Encik Roselan bin Ahmad; Timbalan Pengarah IPGKTAA. Saya amat mengagumi beliau. Tidak meninggi diri orangnya, ramah bila bersua, tersusun bicaranya dalam setiap masa. Banyak persoalan, beliau punya jawapan. Beliau banyak membuka minda orang-orang di persekitarannya. Antara nasihat dan ingatan beliau yang selalu saya ingat:

"Jangan buka ruang untuk orang serang kita, kerja kita kena ikhlas."
"Jangan tunduk kepada persekitaran dan suka mencipta alasan."
"Jangan biarkan dunia luar pengaruhi dunia dalam, biar dunia dalam yang kawal dunia luar."

P/s: Dia sumber inspirasi dalam dunia kepimpinan.

WW #22| Illustration

Posted by Ahsfantasy Ryu Rabu, Oktober 17 10 Buah Fikiran Pengunjung

Raya Aidiladha 1433H: 26 Oktober 2012 (Jumaat)

Posted by Ahsfantasy Ryu 5 Buah Fikiran Pengunjung
Penyimpan Mohor Besar Raja-Raja Datuk Syed Danial Syed Ahmad semalam telah mengumumkan tarikh Hari Raya Haji ataupun Hari Raya Aidiladha bagi tahun 1433H, iaitu 26 Oktober 2012 bagi negeri-negeri seluruh Malaysia. Maka dengan ini saya akan mula bercuti sempena hari keraian tersebut 23 Oktober 2012; sejurus tamatnya Kursus Induksi Sistem Saraan Malaysia. Sabarlah menunggu meski kerinduan terhadap kampung halaman membuah-buak.

P/s: Semoga dipermudahkan urusan jemaah haji di Tanah Suci.

Keputusan Final Piala Malaysia 2012: Kelantan JUARA !

Posted by Ahsfantasy Ryu Selasa, Oktober 16 4 Buah Fikiran Pengunjung
Hilangkan rasa yang tidak sepatutnya dengan buat montaj sempena Perlawanan Akhir Piala Malaysia 2012; bosan, kecewa, marah, malas, serabut dan mana-mana rasa yang sekufu dengannya. Penat bila buat kerja tanpa ikhlas. Penat; betul-betul. Dan dia berterusan belajar untuk memperbaiki diri, doakan dia.

Kemaskini:
Alhamdulillah, hasil pertarungan dengan pertambahan masa, pasukan Kelantan FA layak bergelar Raja Piala Malaysia Musim 2012 dengan jaringan terikat 3-2. Namun begitu, perlawanan sengit dengan usaha berterusan daripada pihak ATM juga perlu diberikan pujian. Tahniah buat kedua-dua pasukan. Semoga arena bola sepak terus hangat. 

Program Kursus I-Think Untuk Bakal Guru IPGKTAA

Posted by Ahsfantasy Ryu Sabtu, Oktober 13 6 Buah Fikiran Pengunjung
PENGENALAN
Program i-THINK merupakan program yang bertujuan mempertingkat dan membudayakan kemahiran berfikir dalam kalangan murid ke arah menghasilkan murid berinovatif. Dapatan melalui kajian keperluan (Needs Analysis) menunjukkan kemahiran berfikir aras tinggi (Higher Order Thinking Skills) dalam kalangan guru dan murid di Malaysia amat rendah. Agensi Inovasi Malaysia (AIM) yang dipengerusikan oleh YAB Perdana Menteri dipertangungjawabkan memacu inovasi negara dengan kerjasama Kementerian Pelajaran Malaysia (KPM). Dimulakan pada Mac 2012 dengan 10 buah sekolah sebagai sekolah rintis. Pihak AIM telah melantik perunding Kestrel Education (UK) untuk mengendalikan kursus bagi program i-THINK kepada Pasukan Pemandu Sekolah & Guru. 

MATLAMAT
Program yang bertujuan mempertingkatkan dan membudayakan kemahiran berfikir dalam kalangan murid ke arah menghasilkan murid berinovatif. Berikut antara objektif pelaksanaan: 
  1. Mendedahkan konsep i-THINK kepada guru pelatih; khususnya guru pelatih semester lapan IPG Kampus Tengku Ampuan Afzan (IPGKTAA). 
  2. Dapat menggunakan Alat Berfikir (Thinking Tool), dalam pengajaran dan pembelajaran. Prestasi murid meningkat selepas menggunakan alat berfikir dalam pengajaran dan pembelajaran. 
  3. Hubungan guru dengan murid lebih rapat kerana guru lebih banyak berperanan sebagai fasilitator. 

SASARAN
Semua guru pelatih PISMP semester 8 (191 orang) yang akan menamatkan pengajian pada akhir November 2012. 

P/s: Bila masuk bahagian 'sasaran' itu maka saya perlu sediakan mental dan fizikal.

Logo Baharu Institut Pendidikan Guru (IPG) 2012

Posted by Ahsfantasy Ryu Ahad, Oktober 7 15 Buah Fikiran Pengunjung
Minggu lepas bertungkus lumus bersama-sama rakan seunit untuk menerbitkan buku Prosiding Kajian Tindakan selepas selesai Seminar Pembentangan Kajian Tindakan. Untuk mendapatkan kod ISSBN dan pengiktirafan daripada Perpustakaan Negara, pemohon perlu hantar borang permohonan dan salinan muka depan buku yang ingin diterbitkan. Tugas saya ialah menyediakan ilustrasi muka depan buku. Semasa nak hantar kepada Timbalan Pengarah untuk tujuan pengesahan dan kelulusan tu pegawai grafik tegur tentang penggunaan logo. Logo yang saya gunakan itu dikatanya logo lama

Beza Antara Logo Lama dan Logo Baharu
Tidaklah jauh bezanya. Tetap juga guna bentuk 'G', cuma globe di tengah-tengah huruf 'G' yang memaparkan peta Malaysia tu ditukarkan kepada peta yang lebih meluas. 

Malu sendiri bila terlepas pandang tentang hal ini. Tapi biasanya belajar daripada kesilapan tu lebih mendalam kesannya. Insyaallah kemudian hari saya akan lebih peka. Mujur pegawai tu tegur seawal proses memohon. Jika tidak, memang tampak nyata kecacatan kerja dan tandus cakna.

Logo Rasmi IPG, Logo IPG, Logo baru ipg, logo baharu ipg
Logo Baharu IPG

Tempurung Yang Besar dengan Katak yang Bersorak

Posted by Ahsfantasy Ryu Khamis, Oktober 4 13 Buah Fikiran Pengunjung
Bukan kisah seekor katak yang berada di bawah tempurung, tapi cerita himpunan katak yang suka berada di bawah tempurung. Tempurung yang besar sedikit, bukan tempurung untuk seekor katak. Bukan mereka tak ada asa untuk membina kemajuan tetapi mereka bahagia hidup dengan dunia sendiri.

Dunia luar yang luas tak dihirau. Terlalu asyik dengan cerita di bawah tempurungnya. Apa jua yang berlaku ingin diketahui sedang semuanya tidak langsung tiada kaitan dengannya. Lebih aneh bila mengetahui sesuatu berita, segera pula dijaja bertebaran di setiap lekuk tempurung. Kalau itu boleh menyelesai kusut dan membina sesuatu yang mulia, tidaklah kita persoal tapi jika itu hanya mengundang parah? Tak ada kemajuan pun. Aneh.

Hidup kadang-kadang aneh. Memang. Seusai sore tiba hingga mentari menjelma, beribu soal tiba dan hanya tinggal papan tanda, bila sememangnya kita hanya dijawab dengan perasaan aneh. Tentang hal ehwal kawan. Kawan ada macam-macam bulu. Tapi bila bab ada orang nak berkawan dengan kita semata-mata sebab nak korek cerita atau rahsia, memang susah nak fikir. Cuma ada satu soal, apa dia terhibur dengan apa yang dilakukannya? Mohon berhenti aneh, manusia sememangnya banyak ragam dan semua ragam tu tak semuanya kita boleh hadam.

P/s: Kawan, aku nak jadi kawan kau sebab dalam jiwa aku ada rasa kasih.

...Tulisan Rakan Blogger