Segala cadangan, perkongsian, komen, kritikan membina, teguran atau apa juga respons kepada pihak penulis, bolehlah diajukan kepada penulis melalui emel ahsfantasy24@yahoo.com. Terima kasih atas kunjungan...

Ketahui Kenapa Kamu Dibenci

Posted by Ahsfantasy Ryu Jumaat, Januari 21 18 Buah Fikiran Pengunjung
Benci... Benci.... Benci...!

Rasanya ada dua perkara sahaja yang menjadi sebab kenapa kita dibenci. Pertama kita dibenci sebab perangai, percakapan dan perwatakan kita tu sememangnya melayakkan kita untuk dibenci oleh segenap lapisan masyarakat. Contohnya? Batu api, talam dua muka, panjang tangan, penghipokrit tegar, kegedikan melampau dan jawatan yang sekutu dengannya.

Keduanya, kita dibenci kerana mulut orang. Bagaimana? Bila kita difitnah oleh orang yang tak betanggungjawab, orang yang iri hati terhadap kita ataupun orang yang menyimpan dendam terhadap kita. Ni biasanya berpunca daripada makhluk si mulut berus, si mulut kepoh, si mulut tempayan, si mulut longkang, dan spesies-spesies yang seangkatan dengannya. Bagi yang pernah teraniaya, harap bersabar...

Lagi satu tambahan, kita dibenci kerana pembenci kita adalah pesakit mental. Kalau kita dibenci tanpa sebab, bukankah pembenci kita tu adalah seseorang yang mempunyai masalah mental? Tolong jaga kesihatan mental, nanti kesian kat kerajaan kena bina lebih banyak bangunan untuk wad pesakit mental.

Firman Allah yang bermaksud: "Beruntunglah orang yang membersihkan hatinya dan rugilah siapa yang mengotorinya. " (Asy - Syams: 9)

P/s: Bencilah kepada kekufuran, I love my friends!

18 Buah Fikiran Pengunjung:

Catat Ulasan

Penulis mengalu-alukan sebarang perkongsian maklumat, komen, cadangan penambahbaikan, dan respons untuk untuk meningkatkan mutu kandungan dan penulisan di blog ini. Hantarkan maklum balas melalui ruangan komen atau emelkan kepada penulis melalui emel ahsfantasy24@yahoo.com.

Jangan lupa untuk menjadi pengikut setia, klik 'FOLLOW' sekarang! (◕‿◕)

...Tulisan Rakan Blogger