Segala cadangan, perkongsian, komen, kritikan membina, teguran atau apa juga respons kepada pihak penulis, bolehlah diajukan kepada penulis melalui emel ahsfantasy24@yahoo.com. Terima kasih atas kunjungan...

Hitung Kira kebaikan dan Keburukan Orang Jom!

Posted by Ahsfantasy Ryu Selasa, Disember 13 14 Buah Fikiran Pengunjung
Sekiranya nak hitung kebaikan, ada sahaja, berjuta-juta. Kalau nak hitung keburukan pun ada juga, beberapa. Lumrah manusia, ada lebih dan kurangnya, ada kuat dan lemahnya, ada baik dan buruknya. Tapi lumrah manusia juga lebih suka bercerita tentang keburukan orang. Kebaikan yang beribu-ribu tu kadang-kadang dipandang sepi dek kerana kesalahannya yang satu. Adilkah?
[HoneymoonIekaabid]

Lumrah manusia yang ketiga, suka akan puji-pujian. Tapi ini bukan alasan untuk kita mudah perasan dan membangga diri. Bukan mahu kebaikan kita disebut-sebut namun cukuplah bila kehadiran kita dirasai dan disenangi. Tak rugi bercerita tentang kebaikan orang, tak rugi bercerita tentang benda yang baik-baik.

Tidakkah lebih harmoni saat rakan kita mendengar khabar tentang kita yang memuji kebaikannya? Jika nak dibandingkan dengan orang bercerita tentang kita yang suka bercerita tentang keburukan orang lain? Tepuk hati, tanya minda. 

P/s: Nak tengok episod terakhir Cinta Elysa. Tapi tiba-tiba teringat Shanas. Blog Shanas ni lain daripada yang lain. Tak percaya? Jom jenguk!

14 Buah Fikiran Pengunjung:

Catat Ulasan

Penulis mengalu-alukan sebarang perkongsian maklumat, komen, cadangan penambahbaikan, dan respons untuk untuk meningkatkan mutu kandungan dan penulisan di blog ini. Hantarkan maklum balas melalui ruangan komen atau emelkan kepada penulis melalui emel ahsfantasy24@yahoo.com.

Jangan lupa untuk menjadi pengikut setia, klik 'FOLLOW' sekarang! (◕‿◕)

...Tulisan Rakan Blogger