Segala cadangan, perkongsian, komen, kritikan membina, teguran atau apa juga respons kepada pihak penulis, bolehlah diajukan kepada penulis melalui emel ahsfantasy24@yahoo.com. Terima kasih atas kunjungan...

Budaya Masyarakat Melayu; Suka Jaja Cerita?

Posted by Ahsfantasy Ryu Jumaat, Mei 4 23 Buah Fikiran Pengunjung
Bila orang pakat balik kampung ni mulalah bilang kelkatu di siling. Update status Facebook laju-laju sampai orang naik meluat. Kemudian... Jom conteng blog! Baik, sekarang kita bercakap tentang budaya orang Melayu. Melayu, sayang. Bukan Cina, bukan India. Bukan.

Perasan atau tidak, masyarakat kita ni suka sangat sebar-sebar cerita. Agen penyebaran nampak gayanya. Mahu ambil beratlah kononnya. Bila ketat mulut semangat nak cerita tentang sesuatu/seseorang tu, ada pula ayat ni pada hujungnya, "tapi jangan bagitahu orang lain, setakat pengetahuan kita-kita sahaja ni." Amboi, ayat penyedap hati! 
Kebiasaannya cerita tu takkan terhenti di situ. Cerita tu akan diceritakan pula kepada orang lain dengan memetik skrip yang sama pada hujungnya, "tapi jangan bagitahu orang lain, setakat kita-kita sahajalah ni." Alahai, comel bukan? Dan begitu jugalah seterusnya cerita itu akan disebarkan. Hasilnya, semua orang tahu. Bukan setakat kita-kitalah kan?

Jadi mulai saat ini ayuh kita jangan sibuk-sibuk tentang hal orang lain tambah-tambah lagi dalam menyebarkan keburukan orang. Kalau nampak orang buat keburukan, tegurlah, tak perlu jaja cerita satu taman. Tegur menegur dengan cara yang betul tu kan comel, dapat pahala lagi.

P/s: Mengumpat adalah haram.

23 Buah Fikiran Pengunjung:

Catat Ulasan

Penulis mengalu-alukan sebarang perkongsian maklumat, komen, cadangan penambahbaikan, dan respons untuk untuk meningkatkan mutu kandungan dan penulisan di blog ini. Hantarkan maklum balas melalui ruangan komen atau emelkan kepada penulis melalui emel ahsfantasy24@yahoo.com.

Jangan lupa untuk menjadi pengikut setia, klik 'FOLLOW' sekarang! (◕‿◕)

...Tulisan Rakan Blogger