Segala cadangan, perkongsian, komen, kritikan membina, teguran atau apa juga respons kepada pihak penulis, bolehlah diajukan kepada penulis melalui emel ahsfantasy24@yahoo.com. Terima kasih atas kunjungan...

Beza Antara Istiqamah dan Konsisten

Posted by Ahsfantasy Ryu Jumaat, Januari 11 9 Buah Fikiran Pengunjung
Tadi pagi saya lagi berkejar-kejaran dengan masa, menyambut kedatangan nenek dan bergegas pula untuk janji temu dengan sahabat di zaman hingusan dahulu. Sambil-sambil sarapan tu, antara dengar tak dengar tutur kata ustaz dalam program Tanyalah Ustaz. Ada baiknya juga mak beli televisyen untuk diletakkan di ruangan dapur ni.

Satu hal yang buat saya pasang telinga, bila ustaz tu bercerita tentang beza antara ISTIQAMAH dan KONSISTEN. Kebiasaannya bila orang tanya kita tentang makna 'istiqamah,' laju kita menjawab, "istiqamah itu konsisten." Ya, kan?

Tapi menurut ustaz tu, 'konsisten' itu bila kita lakukan sesuatu secara berterusan, manakala 'istiqamah' pula saat kita melakukan sesuatu hal itu secara berterusan namun ada peningkatan dalam amalan tersebut. Sebagai contoh, dalam aspek sedekah, kita berterusan memberikan sedekah kepada tabung masjid namun jumlah sedekahnya meningkat seiring masa. Barangkali tahun ini RM 1, tahun hadapan boleh jadi RM 1.50.

P/s: Sekadar perkongsian, mohan dibetulkanmana-mana yang salah...

9 Buah Fikiran Pengunjung:

Catat Ulasan

Penulis mengalu-alukan sebarang perkongsian maklumat, komen, cadangan penambahbaikan, dan respons untuk untuk meningkatkan mutu kandungan dan penulisan di blog ini. Hantarkan maklum balas melalui ruangan komen atau emelkan kepada penulis melalui emel ahsfantasy24@yahoo.com.

Jangan lupa untuk menjadi pengikut setia, klik 'FOLLOW' sekarang! (◕‿◕)

...Tulisan Rakan Blogger