Segala cadangan, perkongsian, komen, kritikan membina, teguran atau apa juga respons kepada pihak penulis, bolehlah diajukan kepada penulis melalui emel ahsfantasy24@yahoo.com. Terima kasih atas kunjungan...

PBS Musim Ke-3 Di SK Kubang Kerian 2

Posted by Ahsfantasy Ryu Sabtu, Mac 13 31 Buah Fikiran Pengunjung

Bismillahirrahmanirrahim.

PBS (Pengalaman berasaskan sekolah) musim ketiga sudahpun berlalu. Tugasan yang sepatutnya dilaksanakan sepanjang PBS?? hmmm.. No komen! Pastinya, banyak pengalaman yang telah saya dan rakan-rakan seperjuangan perolehi di Sekolah Kebangsaan Kubang Kerian (2). Suasana sekolah yang mencabar, bersama Guru Besar Tn Hj Che Zaudin Bin Che Ismail yang sentiasa memotivasikan kami, barisan pentadbiran dan guru-guru yang sangat peramah, kakitangan sekolah yang mesra serta rakan-rakan seperjuangan yang sememangnya membahagiakan saya!

Semester ini syarat yang ditetapkan adalah melaksanakan PBS, mesti bersama-sama 2 hingga 4 orang rakan di sesebuah sekolah yang dipilih. Teman yang sama dari institut : Norhafiza Hj Hanapi. Menyulam pengalaman bersama-sama 4 orang lagi rakan dari IPG Kampus Pulau Pinang, Idayu, Irfan, Ikmal dan Zaid serta diceriakan lagi dengan abang-abang praktikum dari IPG Kampus Kota Bharu, Widad, Hafiz dan Adam.

Terlalu seronok mencedok pengalaman sehinggakan kami terlupa sejenak tentang tugasan yang diberikan oleh institut. Ahad; beramah mesra dengan persekitaran sekolah serta menggantikan tugas guru yang mempunyai kekangan lain. Isnin; Ganti kelas, beramah mesra dengan rakan-rakan daripada IPG lain dan guru-guru, membuat persiapan maulidurrasul. Selasa, Maulidurrasul. Rabu; Merentas desa. Khamis; Menyiapkan tugasan!Apa yang paling menyentuh hati saya, semasa minggu keberadaan saya di sana, seorang murid perempuan darjah 4 telah pulang ke rahmatullah akibat demam. Al-fatihah. Semoga roh arwah disinari kebahagiaan di sana.

Sangat selesa tatkala Tuan Guru Besar sentiasa meluangkan masa bersama kami. Membuka minda dan menyuntik semangat. berbicara tentang hal ehwal semasa dunia pendidikan serta menjana pencapahan idea.

Telalu banyak keindahan di situ, moga-moga kegembiraan ini takkan malap! Buat adik-adik junior, selamat menjalani PBS di minggu hadapan.. Istimewa buat akak-akak dan abang-abang senior, selamat menjalani praktikum ya!!! Semoga segala urusan dipermudahkanNya. Amin.P/s: Menyakat murid prasekolah, Najihah namanya dan dia menangis. Oh, debaran kencang!

31 Buah Fikiran Pengunjung:

Catat Ulasan

Penulis mengalu-alukan sebarang perkongsian maklumat, komen, cadangan penambahbaikan, dan respons untuk untuk meningkatkan mutu kandungan dan penulisan di blog ini. Hantarkan maklum balas melalui ruangan komen atau emelkan kepada penulis melalui emel ahsfantasy24@yahoo.com.

Jangan lupa untuk menjadi pengikut setia, klik 'FOLLOW' sekarang! (◕‿◕)

...Tulisan Rakan Blogger