Segala cadangan, perkongsian, komen, kritikan membina, teguran atau apa juga respons kepada pihak penulis, bolehlah diajukan kepada penulis melalui emel ahsfantasy24@yahoo.com. Terima kasih atas kunjungan...

Kem SUKBEL 2010

Posted by Ahsfantasy Ryu Rabu, Jun 16 6 Buah Fikiran Pengunjung
Tahu tak Kem SUKBEL tu apa? Huhu SUKBEL merupakan akronim bagi Kem Sukarelawan dan Belia yang dianjurkan oleh Persatuan Bulan Sabit merah Malaysia. Kem ini disertai oleh peserta dari seluruh Malaysia dan juga luar negara seperti Mongolia, Indonesia, Bangladesh, Hong Kong, Vietnam, Myanmar, Korea, dan Thailand.

Saya dan juga 42 orang rakan guru pelatih yang lain bertugas sebagai fasilitator Skill Station dan juga Aktiviti Lasakdi kem tersebut. Walaupun bekalan air untuk kegunaan di sana seringkali terputus, namun semua perjalanan aktiviti dilihat masih terkawal.

Kem ini menekankan beberapa aspek seperti:
  • Persediaan Bencana Alam;
  • Pertolongan Kecemasan;
  • Pencegahan Kebakaran
  • Pembinaan Gajet Perkhemahan;
  • Komunikasi Radio;
  • Pengenal Budaya Tempatan dan Orang Melayu Asli.
Selain tu bayak lagi selitan aktiviti ketahanan mental dan fizikal, aktiviti kemasyarakatan dan juga aktiviti kebudayaan. Namun apa yang paling membuatkan saya teruja adalah bila sampai waktunya untuk menjalankan aktiviti lasak! sangat seronok!

6 Buah Fikiran Pengunjung:

Catat Ulasan

Penulis mengalu-alukan sebarang perkongsian maklumat, komen, cadangan penambahbaikan, dan respons untuk untuk meningkatkan mutu kandungan dan penulisan di blog ini. Hantarkan maklum balas melalui ruangan komen atau emelkan kepada penulis melalui emel ahsfantasy24@yahoo.com.

Jangan lupa untuk menjadi pengikut setia, klik 'FOLLOW' sekarang! (◕‿◕)

...Tulisan Rakan Blogger