Segala cadangan, perkongsian, komen, kritikan membina, teguran atau apa juga respons kepada pihak penulis, bolehlah diajukan kepada penulis melalui emel ahsfantasy24@yahoo.com. Terima kasih atas kunjungan...

Berfikir dalam Kerisauan

Posted by Ahsfantasy Ryu Selasa, Disember 21 13 Buah Fikiran Pengunjung

Pada post yang lepas iaitu Bloglist 2011: Selamat Datang Tahun Baru saya sudah ada senarai teman-teman untuk dimuatkan dalam bloglist 2011. Namun melihat kepada keadaan blog saya yang sedang mengalami obesiti, bimbang akan bertambah beratnya.


Oleh sebab manusia berpegang pada talinya, maka saya akan buka satu page untuk menyenaraikan bloglist tersebut bagi memudahkan saya untuk blogwalking sambil membaca entry terbaru seterusnya meninggalkan komen! Ya, saya suka meninggalkan komen di blog insan-insan yang tidak sombong. Bila wujudnya page yang memuatkan link teman-teman tersebut, insyaallah akan memberikan manfaat kepada banyak pihak.

Buat teman-teman, hasil penelitian saya tentang bentuk pemasangan ruang komen dalam blog, pengunjung tak suka ruang komen yang terus di bawah post kerana ia mengambil masa untuk loading. Paling disukai adalah Pop-Up window seperti yang digunakan di banyak blog termasuklah Ben Ashari. Setting Full page juga menjadi pilihan seperti yang digunakan oleh Hanis Zalikha. Jadi jom kita ubah setting komen kepada yang lebih mesra!

Dashboard > Setting > tukarkan setting Comment Form Placement kepada 'Full page' atau 'Pop-up window'.

Kewujudan word verification juga membuatkan pengunjung yang ingin meninggalkan komen tidak selesa. Ya, saya tahu pemasangan word verification dapat mengesan spam. Jika ingin membuang word verification tersebut, jom unable word verification!

Dashboard > Setting > tukarkan setting Show word verification for comments kepada 'No'

13 Buah Fikiran Pengunjung:

Catat Ulasan

Penulis mengalu-alukan sebarang perkongsian maklumat, komen, cadangan penambahbaikan, dan respons untuk untuk meningkatkan mutu kandungan dan penulisan di blog ini. Hantarkan maklum balas melalui ruangan komen atau emelkan kepada penulis melalui emel ahsfantasy24@yahoo.com.

Jangan lupa untuk menjadi pengikut setia, klik 'FOLLOW' sekarang! (◕‿◕)

...Tulisan Rakan Blogger