Segala cadangan, perkongsian, komen, kritikan membina, teguran atau apa juga respons kepada pihak penulis, bolehlah diajukan kepada penulis melalui emel ahsfantasy24@yahoo.com. Terima kasih atas kunjungan...

Bila Dimarahi Tanpa Sebab dan Alasan yang Rasional

Posted by Ahsfantasy Ryu Sabtu, Januari 15 20 Buah Fikiran Pengunjung
Tanpa memberikan pendefinisian marah, saya rasa semua orang sedia maklum mengenainya. Kenapa? Sebab saya rasa semua orang pernah memarahi dan dimarahi kan? Kalau tak, status 'manusia' kamu akan diragui.

Kita boleh terima kan kalau kita kena marah, tapi dengan syarat bila kita telah buat salah dan silap atau ada sebab yang munasabah. Mungkin khilaf yang telah kita lakukan itu telah melukakan, jadi kita kena terima natijah daripadanya, dimarahi. Itu pengajaran meski ada ketika ia tak setimpal dengan apa yang telah kita lakukan.

Tapi bila berdepan dengan seseorang yang selalu sahaja memarahi kita, terkadang hanya kerana soal yang remeh dan kadangkala tanpa sebarang sebab dan alasan, sememangnya aneh dan menyesakkan bukan? Rasanya bulan bukan mengambang sepanjang masa. Tiba-tiba nak jeling-jeling, nak tarik muka empat belas,nak mendengus kencang, nak tengking-tengking tanpa sebab.. Apa masalahnya? Oh, sungguh hairan!

P/s: Senyumlah saat dimarahi, mungkin itu sifat semula jadi dia yang harus kita terima seadanya...

20 Buah Fikiran Pengunjung:

Catat Ulasan

Penulis mengalu-alukan sebarang perkongsian maklumat, komen, cadangan penambahbaikan, dan respons untuk untuk meningkatkan mutu kandungan dan penulisan di blog ini. Hantarkan maklum balas melalui ruangan komen atau emelkan kepada penulis melalui emel ahsfantasy24@yahoo.com.

Jangan lupa untuk menjadi pengikut setia, klik 'FOLLOW' sekarang! (◕‿◕)

...Tulisan Rakan Blogger