Segala cadangan, perkongsian, komen, kritikan membina, teguran atau apa juga respons kepada pihak penulis, bolehlah diajukan kepada penulis melalui emel ahsfantasy24@yahoo.com. Terima kasih atas kunjungan...

World Scout JOTA/JOTI 2011

Posted by Ahsfantasy Ryu Sabtu, Oktober 15 0 Buah Fikiran Pengunjung
Berhadapan lagi situasi tak berkesempatan balik kampung. Bermula dengan Bengkel Monodrama, Kursus Kepimpinan Manikayu Peringkat 4 dan minggu ni JOTA JOTI. Bila orang tanya buat apa di hujung minggu, saya jawab, "JOTA JOTI", ramai pula yang garu kepala.

Nah saya terangkan apa makna JOTA dan JOTI ni:-
JOTA merupakan akronim kepada Jamboree On The Air. Ini merupakan perhimpunan besar pengakap secara di udara, iaitu menggunakan radio amatur. Terdapat 3 jenis JOTA rasmi setiap tahun di Malaysia iaitu JOTA Malaysia, JOTA AJ dan JOTA Dunia.

JOTI pula adalah singkatan daripada Jamboree In The Internet yang merupakan acara antarabangsa yang menghubungkan pengakap di serata dunia melalui laman sesawang, emel, blog, Facebook dan komunikasi suara.

P/s: Rasa macam nenek dah, rasa nak jadi urus setia sahaja~

0 Buah Fikiran Pengunjung:

Catat Ulasan

Penulis mengalu-alukan sebarang perkongsian maklumat, komen, cadangan penambahbaikan, dan respons untuk untuk meningkatkan mutu kandungan dan penulisan di blog ini. Hantarkan maklum balas melalui ruangan komen atau emelkan kepada penulis melalui emel ahsfantasy24@yahoo.com.

Jangan lupa untuk menjadi pengikut setia, klik 'FOLLOW' sekarang! (◕‿◕)

...Tulisan Rakan Blogger