Segala cadangan, perkongsian, komen, kritikan membina, teguran atau apa juga respons kepada pihak penulis, bolehlah diajukan kepada penulis melalui emel ahsfantasy24@yahoo.com. Terima kasih atas kunjungan...

Bukan; Tentang Ikhlas

Posted by Ahsfantasy Ryu Selasa, November 8 5 Buah Fikiran Pengunjung
Bukan hendak ajar supaya orang lain nampak, cuma nak didik supaya hati ikhlas.

Apa yang pasti, kita tak mampu nak baca hati orang, kita tak mampu nak tilik niat orang, tak mampu. Teruskan? Ya, kalau benar, beruntunglah. Tapi kalau salah? Kita juga yang merana; atau lebih malang lagi kita sudah membuat satu fitnah. 

Dari Abu Hurairah RA, ia berkata: Rasulullah SAW pernah bersabda, “Sesungguhnya Allah tidak melihat bentuk tubuhmu dan tidak pula menilai keelokan wajahmu, tetapi Allah melihat  keikhlasan hatimu”. [HR. Muslim]


Tak perlu nak merapu panjang. Saya cuma berfikir tentang apa yang saya lakukan sehari-hari. Juga tentang apa yang orang lain lakukan. Saya cuba untuk melakukan sesuatu dengan ikhlas, tanpa sebarang balasan, cukuplah dengan ganjaran Tuhan. Saya cuba untuk melakukan sesuatu bukan untuk memikat pandangan orang. Tidak, saya hanya berasa bahawa melakukan sesuatu dengan alasan ingin dipandang, dipuji, disanjung itu adalah sesuatu yang keji.

Saya yakin, jika lurus niat kita, jika ikhlas hati kita, Tuhan akan menganugerahkan sesuatu yang luar biasa, yang membuatkan kita senang akannya, bukan pandangan orang yang menjadi sandaran, asalkan kita tahu batasan, itu sudah lebih daripada cukup.

P/s: Buat sesuatu jangan kerana nak menunjuk-nunjuk. Tidak elok. Tidak cantik.


5 Buah Fikiran Pengunjung:

Catat Ulasan

Penulis mengalu-alukan sebarang perkongsian maklumat, komen, cadangan penambahbaikan, dan respons untuk untuk meningkatkan mutu kandungan dan penulisan di blog ini. Hantarkan maklum balas melalui ruangan komen atau emelkan kepada penulis melalui emel ahsfantasy24@yahoo.com.

Jangan lupa untuk menjadi pengikut setia, klik 'FOLLOW' sekarang! (◕‿◕)

...Tulisan Rakan Blogger