Segala cadangan, perkongsian, komen, kritikan membina, teguran atau apa juga respons kepada pihak penulis, bolehlah diajukan kepada penulis melalui emel ahsfantasy24@yahoo.com. Terima kasih atas kunjungan...

Ubat Tahan Sakit Gigi

Posted by Ahsfantasy Ryu Selasa, Januari 3 20 Buah Fikiran Pengunjung
Sudah pun berada di kampus. Semalam tak sempat buka blog, ada masalah yang saya dah sememangnya jangka pada tulisan sebelum ini. Tapi malas lagi nak fikir atau cerita tentang itu; agak menyakitkan hati.

Ni kisah tentang saya kena serang sakit gigi lagi. Tampalan lama tercabut, berlubanglah. Malam-malam dah jadi ngeri bila sakit menyerang sepanjang malam. Semalam paling ngeri! Pusing kanan, pusing kiri, tidur memang tak lena sampai pagi. Nangislah kerjanya. Bangun pagi-pagi tadi mandi terus pergi klinik. Lepas trauma 2 tahun, nilah kali pertama jejak semula ke klinik gigi.
Tidur, sleep
Jumpa doktor dia cakap mungkin sebab serangan bakteria. Gigi tu dah jadi tak sihat, sama ada nak cabut atau buat rawatan akar. Tapi kalau nak cabut pun tak boleh cabut sekarang, kena tunggu surut bengkak dan hilang sakit. Jadi pulanglah dengan bekalan ubat:

  1. Papain - ubat surut bengkak;
  2. Gerskin - ubat kunyah;
  3. Metgyl Metrondazole - ubat antibiotik;
  4. Poro Acetaminophen - ubat tahan sakit.
Kalau sakit, simpan duit tu dah jadi tak ada makna. Pelaburan untuk sihat tak merugikan. Kalau menunggu giliran di klinik kerajaan tu menjadi satu masalah, berkunjunglah ke klinik swasta.

P/s: Jangan lupa jumpa doktor gigi 6 bulan sekali.

20 Buah Fikiran Pengunjung:

Catat Ulasan

Penulis mengalu-alukan sebarang perkongsian maklumat, komen, cadangan penambahbaikan, dan respons untuk untuk meningkatkan mutu kandungan dan penulisan di blog ini. Hantarkan maklum balas melalui ruangan komen atau emelkan kepada penulis melalui emel ahsfantasy24@yahoo.com.

Jangan lupa untuk menjadi pengikut setia, klik 'FOLLOW' sekarang! (◕‿◕)

...Tulisan Rakan Blogger