Segala cadangan, perkongsian, komen, kritikan membina, teguran atau apa juga respons kepada pihak penulis, bolehlah diajukan kepada penulis melalui emel ahsfantasy24@yahoo.com. Terima kasih atas kunjungan...

Bila Kita Terpaksa Jadi Mangsa Keadaan

Posted by Ahsfantasy Ryu Rabu, Januari 4 34 Buah Fikiran Pengunjung
Saya mula kenal apa itu erti mangsa keadaan. Ya, kita boleh terima dengan mudah saat kita dihukum atas kesalahan yang kita lakukan. Tambahan pula hukuman untuk khilaf yang telah kita kesali. Kita cuba untuk melakukan apa sahaja untuk menebus silap yang kita lakukan. Tapi macam mana perihal sekiranya kita dihukum atas kesalahan yang tidak pernah kita lakukan? Bagaimana bila kita terpaksa menanggung sesuatu beban atas perbuatan orang lain? Kadang kala masalah tu tak ada langsung kaitan dengan kita, tapi kita disabitkan dengannya?
Orang selalu cakap sabar itu indah. Tapi kadang-kadang dalam keadaan diri dikuasai gelombang haru biru, kita mungkin akan cakap, "setakat nak ungkapkannya, memang mudah." Walau apa jua yang datang menyerang, kembalilah kepada Tuhan, Dia yang mencipta dan pencampak segala rasa ke dalam jiwa kita. Semoga kita kuat.

P/s: Sesiapa yang berusaha untuk menjadi orang yang sabar, maka Allah akan jadikannya orang yang sabar.

34 Buah Fikiran Pengunjung:

Catat Ulasan

Penulis mengalu-alukan sebarang perkongsian maklumat, komen, cadangan penambahbaikan, dan respons untuk untuk meningkatkan mutu kandungan dan penulisan di blog ini. Hantarkan maklum balas melalui ruangan komen atau emelkan kepada penulis melalui emel ahsfantasy24@yahoo.com.

Jangan lupa untuk menjadi pengikut setia, klik 'FOLLOW' sekarang! (◕‿◕)

...Tulisan Rakan Blogger