Segala cadangan, perkongsian, komen, kritikan membina, teguran atau apa juga respons kepada pihak penulis, bolehlah diajukan kepada penulis melalui emel ahsfantasy24@yahoo.com. Terima kasih atas kunjungan...

Cara Kira BMI (Body Mass Index) / IJT (Indeks Jisim Tubuh)

Posted by Ahsfantasy Ryu Rabu, Jun 27 25 Buah Fikiran Pengunjung

Perempuan memang sensitif bila disentuh mengenai berat badan. Selera makan yang melampau dan tidur yang berlebihan jika dibandingkan dengan sebelum ini telah membuatkan berat badan naik dengan rancak. Pertambahan 9 Kg dalam masa 2 minggu memang bikin hati gelisah. Tapi bila jenguk BMI, masih normal, tetap susah hati.

Bagi memudahkan rujukan saya atau rakan-rakan, saya tempek cara nak kira BMI ni. Kalau nak kira manual, memang jenuh. Tambah-tambah lagi sekarang cikgu-cikgu pun kena periksa BMI murid seorang demi seorang. Sekarang, ada lagi yang nak pertikai gaji guru naik? Lempang laju-laju nanti!

Kalau nak kira sendiri, guna rumus ni, indeks jisim tubuh = Berat (kg) / [Tinggi (m) x Tinggi (m)]. Orang yang mementingkan kesihatan diri pasti akan ambil berat tentang BMI ni.

Tengok pula kita berada dalam kategori mana. Bila dah tahu tu pandai-pandailah ambil tindakan susulan, kurang atau tambahkanlah yang sepatutnya. 

Panduan pengiraan BMI
Kurang daripada < 18.5 
 Kurang berat badan
18.5 hingga 24.9 
 Berat badan unggul
25 hingga 29.2     
 Berlebihan berat badan
Lebih daripada > 30 
 Obesiti

P/s: Kesulitan amat dikesali. Saya tahu para guru sedang memerlukannya. Maaf atas ralat yang berlaku.

25 Buah Fikiran Pengunjung:

Catat Ulasan

Penulis mengalu-alukan sebarang perkongsian maklumat, komen, cadangan penambahbaikan, dan respons untuk untuk meningkatkan mutu kandungan dan penulisan di blog ini. Hantarkan maklum balas melalui ruangan komen atau emelkan kepada penulis melalui emel ahsfantasy24@yahoo.com.

Jangan lupa untuk menjadi pengikut setia, klik 'FOLLOW' sekarang! (◕‿◕)

...Tulisan Rakan Blogger