Segala cadangan, perkongsian, komen, kritikan membina, teguran atau apa juga respons kepada pihak penulis, bolehlah diajukan kepada penulis melalui emel ahsfantasy24@yahoo.com. Terima kasih atas kunjungan...

Hukum Tidak Bayar Hutang Menurut Islam

Posted by Ahsfantasy Ryu Rabu, November 21 8 Buah Fikiran Pengunjung
Hutang wajib dituntut walaupun tidak dibayar. Eh silap, Hutang wajib dibayar walaupun tidak dituntut. Ramai orang tanya, tapi jawapannya tetap sama, "berdosa bila kita berhutang tapi tak langsaikan hutang." Biasanya orang berhutag di waktu kesempitan, maka selepas ada kemampuan tu, usahakanlah bayar semula. Tak perlu bertangguh-tangguhan sebab ajal kita tak tahu bila. Diberi kekecualian jika  seseorang yang berhutang kerana keperluan namun saat dia perlu bayar itu ada malapetaka yang menyebabkan dia masih tidak berkemampuan untuk membayar, boleh ditangguhkan sehinggalah bila mampu, dia perlu bayar. Kesimpulannya, wajib bayar bila berhutang.

P/s: Ada kelapangan ni, dating dengan UAI.

8 Buah Fikiran Pengunjung:

Catat Ulasan

Penulis mengalu-alukan sebarang perkongsian maklumat, komen, cadangan penambahbaikan, dan respons untuk untuk meningkatkan mutu kandungan dan penulisan di blog ini. Hantarkan maklum balas melalui ruangan komen atau emelkan kepada penulis melalui emel ahsfantasy24@yahoo.com.

Jangan lupa untuk menjadi pengikut setia, klik 'FOLLOW' sekarang! (◕‿◕)

...Tulisan Rakan Blogger