Segala cadangan, perkongsian, komen, kritikan membina, teguran atau apa juga respons kepada pihak penulis, bolehlah diajukan kepada penulis melalui emel ahsfantasy24@yahoo.com. Terima kasih atas kunjungan...

Saya Bukan Anak Sulung, Bukan Jua Bongsu

Posted by Ahsfantasy Ryu Khamis, Oktober 28 22 Buah Fikiran Pengunjung

Anak sulung memang macam tu. Anak Bongsu memang macam ni. Anak tengah-tengah, memang?

Eh, ada orang menilai personaliti kita melalui turutan bilangan adik beradik! Sememangnya selalu didengari, tapi bila dah secara live orang bersembang kencang di telinga kita pasal ni, rasa macam teringin pula nak surf cari pasal personaliti mengikut kedudukan dalam adik beradik.

Malas nak baca yang lain, saya cuma surf untuk anak yang tengah-tengah la. Kenapa? Sebab saya bukan anak sulung dan bukan juga anak bongsu. Nak tahu juga apa dapatan kajian ataupun spekulasi yang diwartakan tu. Banyak versilah pula. Oleh sebab malas, saya cari post yang tak panjang, cepat sikit boleh habiskan bacaan.

Mata tertumpu pada blog Khairil Faiz dan Lea Qistina... Menurut post mereka, anak tengah ni:-
  • lebih berdikari berbanding dengan si sulung atau adik beradik yang lain.
  • lebih percaya dengan keyakinan sendiri.
  • suka mencuri perhatian dengan cara tersendiri.
  • sering merasakan diri mereka terpinggir.
  • terlalu mengalah
  • merupakan anak yang paling bijak.
  • paling menonjol dan paling terkehadapan dalam segala hal.
  • merupakan anak yang paling nakal dan degil dalam banyak adik beradik.
  • Suka control orang lain dan mahukan orang lain mendengar kata-katanya.
  • Boleh hidup berdikari dan boleh cari duit sendiri walaupun dalam usia yang muda.
  • Pada mulanya menjadi harapan kepada keluarga,kemudian kurang menyerlah kerana mereka nakal dan degil dalam kebijakan yang dimiliki.
  • Sangat sukar diberi nasihat dan teguran. Degil!
  • Mudah berdampingan dengan ibu berbanding ayah.
  • Walaupun degil, jauh di hati mereka, lembut orangnya. Cuma kena dalami dan cari cara bagaimana nak lembutkan hatinya. Kalau tahu caranya, pasti mudah tundukkan mereka.
  • Mereka lebih arif dalam menyusun masa depan mereka.


Tak semua betul, tak semua salah. Apa yang ditonjolkan ni terkadang tak match dengan semua orang, tapi sekadar panduan yang mungkin ada gunanya untuk mereka yang memerlukan.

P/s : Saya memang paling nakal dan degil antara semuanya.

22 Buah Fikiran Pengunjung:

Catat Ulasan

Penulis mengalu-alukan sebarang perkongsian maklumat, komen, cadangan penambahbaikan, dan respons untuk untuk meningkatkan mutu kandungan dan penulisan di blog ini. Hantarkan maklum balas melalui ruangan komen atau emelkan kepada penulis melalui emel ahsfantasy24@yahoo.com.

Jangan lupa untuk menjadi pengikut setia, klik 'FOLLOW' sekarang! (◕‿◕)

...Tulisan Rakan Blogger