Segala cadangan, perkongsian, komen, kritikan membina, teguran atau apa juga respons kepada pihak penulis, bolehlah diajukan kepada penulis melalui emel ahsfantasy24@yahoo.com. Terima kasih atas kunjungan...

Gula, Manis, Diabetes & Kelantan; Sinonimnya?

Posted by Ahsfantasy Ryu Selasa, November 30 35 Buah Fikiran Pengunjung
Cerita sahaja tentang gula, masakan manis dan makanan manis, cepat sahaja mata-mata akan memandang orang Kelantan. Ya, saya akui orang Kelantan memang sinonim dengan kemanisan ni. Kalau masak apapun, mesti nak taruk gula, memang dah jadi habit. Saya sendiri pun kalau order roti canai, confirm saya minta ditambahkan gula dalam kuah kacang atau kuah kari tu.

Hati-hati ya, sekarang pun Datuk Jalaluddin Hassan dah warning kita awal-awal melalui iklan di televisyen selari dengan kebimbangan terhadap bilangan pesakit diabetes yang telah melebihi 2 juta di Malaysia. Turut membimbangkan juga apabila penyakit ini mula menular golongan berusia muda iaitu 18-30 tahun.

Kalau nasihat tentang gula dan diabetes ni, memang perlu untuk semua terutamanya saya sendiri. Tapi bila disebut tentang diabetis, janganlah pula memandang sinis kepada orang Kelantan kerana statistik penghidap penyakit diabetes ini menunjukkan Negeri Sembilan, Melaka dan Pulau Pinang memonopoli ranking tertinggi di Malaysia.

P/s: Walaupun Kelantan sinonim dengan gula, tapi Kelantan bukanlah jawapan yang tepat bagi sinonim diabetes.


35 Buah Fikiran Pengunjung:

Catat Ulasan

Penulis mengalu-alukan sebarang perkongsian maklumat, komen, cadangan penambahbaikan, dan respons untuk untuk meningkatkan mutu kandungan dan penulisan di blog ini. Hantarkan maklum balas melalui ruangan komen atau emelkan kepada penulis melalui emel ahsfantasy24@yahoo.com.

Jangan lupa untuk menjadi pengikut setia, klik 'FOLLOW' sekarang! (◕‿◕)

...Tulisan Rakan Blogger