Segala cadangan, perkongsian, komen, kritikan membina, teguran atau apa juga respons kepada pihak penulis, bolehlah diajukan kepada penulis melalui emel ahsfantasy24@yahoo.com. Terima kasih atas kunjungan...

Berpindah ke www.ahsfantasy24.com, Bagaimana?

Posted by Ahsfantasy Ryu Jumaat, Disember 17 16 Buah Fikiran Pengunjung
Hari ini merupakan hari keempat blog kesayangan saya ni bertukar alamat (domain) daripada Http://tentangsesuatu-ahsfantasy24.blogspot.com/ kepada http://www.ahsfantasy24.com/. Kenapa harus bertukar? Saya kira kelebihan menggunakan domain sendiri atau berbayar ini akan memudahkan komunikasi, lebih senang diingati oleh teman-teman, lebih ringkas.

Bayangkan bagaimana penatnya lidah saya untuk menyebut domain saya yang terdahulu jika dibandingkan dengan yang terkini. Sebutannya bahkan lagi memudahkan. Ayuh kita lihat pula hasil pencarian ahsfantasy24 dalam gambar di atas, http://www.ahsfantasy24.com/ yang berusia 4 hari sedang bangun untuk menjatuhkan tangga pertama Http://tentangsesuatu-ahsfantasy24.blogspot.com/ yang telah berusia 1 tahun 8 bulan. Bagi blogger muda, fikirkan tentang domain terlebih awal ya.

Ada rakan-rakan bertanyakan tentang domain baru ini, macammana/ bagaimana untuk memiliki atau mendapatkan domain sendiri, berapa harga yang perlu dibayar, dan sebagainya. Saya jawab setakat yang mampu ya kerana saya masih anak kecil dalam memiliki domain sendiri.

Domain tersebut boleh di dapati di mana-mana jaringan yang menjual domain, bukan di kedai jual basikal atau pasar jual ikan, tapi jaringan yang menjual domain seperti NetKL. Kalau menggunakan [.com] harganya sekitar RM32. Terdapat juga [.net], [.org], [.biz], [.info] dan sebagainya. Bila dah beli domain yang kita nak melalui perbankan atas talian, kemudian pasangkanlah domain tersebut pada blog kita.. ^^,

P/s: Terima kasih kepada En. Student kerana banyak membantu dalam proses menukarkan domain ni.

16 Buah Fikiran Pengunjung:

Catat Ulasan

Penulis mengalu-alukan sebarang perkongsian maklumat, komen, cadangan penambahbaikan, dan respons untuk untuk meningkatkan mutu kandungan dan penulisan di blog ini. Hantarkan maklum balas melalui ruangan komen atau emelkan kepada penulis melalui emel ahsfantasy24@yahoo.com.

Jangan lupa untuk menjadi pengikut setia, klik 'FOLLOW' sekarang! (◕‿◕)

...Tulisan Rakan Blogger