Segala cadangan, perkongsian, komen, kritikan membina, teguran atau apa juga respons kepada pihak penulis, bolehlah diajukan kepada penulis melalui emel ahsfantasy24@yahoo.com. Terima kasih atas kunjungan...

Pendekatan yang akan Mendekatkan

Posted by Ahsfantasy Ryu Khamis, Disember 16 19 Buah Fikiran Pengunjung
Eh, betul tak tajuk ni? Kalau salah tolong betulkan ya. Pagi ni saya tak tahu nak cerita tentang apa jadi izinkan saya merapu seketika. Binatang yang kat atas ni tak semena famous kan? Hari ni binatang kat atas tu ada watak dalam penceritaan saya kali ni. Namanya khinzir atau nama popularnya adalah babi.

"Pakcik, pakcik tahu tak sebagai orang muslim, kita tak boleh makan babi? Babi ni haram! Bila makan benda haram ni berdosa! Bila berdosa masuk neraka! Pakcik tahu tak yang neraka tu api? Api neraka tu 70 kali ganda lebih panas api yang pakcik guna untuk goreng pisang tu! Pakcik boleh bayang tak bila pakcik kena bakar dalam api tu? Seksa, pakcik! Panas!!!"

Ini caranya kita mentarbiah seorang pakcik yang beragama pagan untuk memeluk dan setia dengan agama Islam? Mungkin dia akan tinggalkan Islam bersama ketakutan atas kegelojohan kita itu.

...atau kita boleh cakap macam ni, "Pakcik, makan babi tu tak elok sangat. Daging babi tu mengandungi banyak jenis cacing yang boleh mendatangkan pelbagai jenis penyakit dan boleh menyebabkan kematian. Sebab tu agama Islam tak bagi kita makan daging babi tu. Banyak lagi kan haiwan yang boleh kita buat lauk selain daging tu, daging ayam kan lebih sedap?"

Jika pendekatan yang bertujuan untuk mendekatkan, seharusnya natijah yang kita peroleh adalah semakin dekat, bukannya semakin menjauhi. Dialog di atas hanyalah rekaan semata-mata untuk memancing apa yang berada dalam minda kalian. Bukan nak suruh lu pikir la sendiri, tapi sama-samalah kita memikirkannya..

P/s: Terkadang sesuatu yang nampak kecil di mata kita punyai impak yang besar.

19 Buah Fikiran Pengunjung:

Catat Ulasan

Penulis mengalu-alukan sebarang perkongsian maklumat, komen, cadangan penambahbaikan, dan respons untuk untuk meningkatkan mutu kandungan dan penulisan di blog ini. Hantarkan maklum balas melalui ruangan komen atau emelkan kepada penulis melalui emel ahsfantasy24@yahoo.com.

Jangan lupa untuk menjadi pengikut setia, klik 'FOLLOW' sekarang! (◕‿◕)

...Tulisan Rakan Blogger