Segala cadangan, perkongsian, komen, kritikan membina, teguran atau apa juga respons kepada pihak penulis, bolehlah diajukan kepada penulis melalui emel ahsfantasy24@yahoo.com. Terima kasih atas kunjungan...

Kes Penceraian di Malaysia

Posted by Ahsfantasy Ryu Khamis, Disember 9 12 Buah Fikiran Pengunjung
Malaysia sekali lagi dikejutkan dengan kes penceraian peserta program realiti hiburan Sehati Berdansa iaitu Sein dan Nana yang berpisah dengan cerai talak 1 semalam (8 Disember 2010). Mereka merupakan pasangan yang ketujuh bercerai selepas menyertai program realiti hiburan tersebut. Badi Sehati Berdansa? Pada saya semuanya atas kehendak Dia.

Okay kita ketepikan dahulu tentang kes Nana dan Sein, kita lihat sedikit tentang kes penceraian yang berlaku di Malaysia, merurut statistik yang telak dilakukan, kes ini kian meruncing. Tahun 2000 mencatatkan jumlah 13,605 kes penceraian dan telah meningkat kepada angka lebih daripada 20,000 kes pada tahun 2010.

Apa yang menjadi punca penceraian? Mengikut kajian terbaru yang saya terdengar sayup-sayup menerusi warta berita TV9 semalan, punca utama penceraian adalah disebabkan tiada persefahaman antara pasangan. Antara lain yang turut disebutkan adalah disebabkan oleh masalah kewangan, sosial/akidah, kehadiran orang ketiga dan juga seks.

P/s: Emosional si isteri harus dilindungi dengan kewarasan si suami.

12 Buah Fikiran Pengunjung:

Catat Ulasan

Penulis mengalu-alukan sebarang perkongsian maklumat, komen, cadangan penambahbaikan, dan respons untuk untuk meningkatkan mutu kandungan dan penulisan di blog ini. Hantarkan maklum balas melalui ruangan komen atau emelkan kepada penulis melalui emel ahsfantasy24@yahoo.com.

Jangan lupa untuk menjadi pengikut setia, klik 'FOLLOW' sekarang! (◕‿◕)

...Tulisan Rakan Blogger