Segala cadangan, perkongsian, komen, kritikan membina, teguran atau apa juga respons kepada pihak penulis, bolehlah diajukan kepada penulis melalui emel ahsfantasy24@yahoo.com. Terima kasih atas kunjungan...

Nak Sangat Kahwini Wanita Maghribi? Pergilah!

Posted by Ahsfantasy Ryu Isnin, Disember 13 54 Buah Fikiran Pengunjung
Sungguh menyampah kalau ada lelaki baca berita tentang wanita Maghribi tu smbil tersengih-sengih. Kononnya wanita Malaysia hairan sangat la dengan gaya mengada-ngada kamu tu ya? Perasan tak bertempat! Silakan memasang angan-angan. Kalau ayam yang dalam reban pun jaga dah tunggang langgang, ada hati nak bela ayam berebankan hutan yang kamu sendiri tak arif mengenainya. Melampau ya simile (perbandingan) yang saya gunakan? Mohon maaf.

Bagi saya perkahwinan tu lebih kepada keserasian. Cantik atau kacak bukan ukuran. Soal senang dididik? Pada saya kalau kena caranya, semua benda akan menjadi senang. Jangan harapkan manusia ni seperti robot, tekan sahaja mana-mana butang, boleh berubah sekelip mata. Si suami tu jangan pula perasan maksum, sama-samalah berubah demi dunia dan akhirat.

Masa nak kahwin dengan wanita Maghribi tu tak perlukan banyak wang ya? Mungkinlah, sebab kalau kahwin dengan wanita tempatan, 14k tu baru cukup-cukup untuk duit hantaran barangkali. Tapi jangan lupa tentang asal usul wanita yang kamu kahwini tu, bukan boleh naik basikal bila nak pergi melawat keluarga sebelah mertua tu!

Sayang, kalau awak nak sangat kahwin dengan wanita Maghribi tu, pergilah! Wah, ada nada cemburu di situ. Tapi menurut Presiden Persatuan Peguam syarie Malaysia, "Risiko perkahwinan ini adalah kes tuntutan anak sekiranya berlaku penceraian. Jika kita tak lupa, dahulu ada cerita yang digembar-gemburkan oleh media tentang wanita Chiang Mai yang menjadi pilihan isteri kerana layanan dan sikap mereka yang baik namun kesudahannya masih berlaku penceraian,".

Rasulullah s.a.w pernah pesan kepada umat-umatnya kan, kalau nak cari teman pelengkap hidup yang boleh menemani kita, lihatlah hartanya, keturunannya, kecantikannya dan yang paling penting agamanya kerana yang beragama itu takkan meninggalkan kita.

P/s: Perkahwinan bukan mencari yang terbaik, tapi cuba untuk menjadi yang terbaik.54 Buah Fikiran Pengunjung:

Catat Ulasan

Penulis mengalu-alukan sebarang perkongsian maklumat, komen, cadangan penambahbaikan, dan respons untuk untuk meningkatkan mutu kandungan dan penulisan di blog ini. Hantarkan maklum balas melalui ruangan komen atau emelkan kepada penulis melalui emel ahsfantasy24@yahoo.com.

Jangan lupa untuk menjadi pengikut setia, klik 'FOLLOW' sekarang! (◕‿◕)

...Tulisan Rakan Blogger