Segala cadangan, perkongsian, komen, kritikan membina, teguran atau apa juga respons kepada pihak penulis, bolehlah diajukan kepada penulis melalui emel ahsfantasy24@yahoo.com. Terima kasih atas kunjungan...

Praktikum 1 | Sekolah Kebangsaan Budu

Posted by Ahsfantasy Ryu Sabtu, April 9 23 Buah Fikiran Pengunjung

"Guru bukan sembarangan orang, harus kuat rasa bertuhan, mengajar mendidik penuh kesabaran, tidak pernah mengharap balasan"
Tempoh Praktikum bersisa lagi satu minggu. Serius, rasa tak nak tinggalkan sekolah tu. Rasa masih banyak yang belum terlaksana di situ. Encik, boleh tak kalau saya tak nak balik IPG? Saya nak terus duduk di SK Budu. Berangan!

Praktikum kali ni buat saya teguh berdikari, tanpa teman disisi. Tapi tak mengapa, semuanya adalah sesuatu yang pasti, apa jua yang saya rasa, kehidupan ni perlu diteruskan. Nyatanya, saya bahagia dengan jalan yang saya jalani.

Memang, bila pensyarah cakap nak datang tengok kita mengajar, gementar. Risau. Tapi sebenarnya tiada apa yang perlu dijadikan keluh kesah bila kita sentiasa buat yang terbaik untuk anak didik kita.

Kamu, saya mengajar bukan untuk guru besar, bukan untuk pensyarah, tapi untuk anak didik saya. Saya akan puas sekiranya melihat anak didik saya seronok belajar, gembira, dan paling penting mereka mampu memeluk ilmu yang saya sampaikan.

P/s: Rindu pada kampung halaman telah mengheret saya ke teratak bonda.

23 Buah Fikiran Pengunjung:

Catat Ulasan

Penulis mengalu-alukan sebarang perkongsian maklumat, komen, cadangan penambahbaikan, dan respons untuk untuk meningkatkan mutu kandungan dan penulisan di blog ini. Hantarkan maklum balas melalui ruangan komen atau emelkan kepada penulis melalui emel ahsfantasy24@yahoo.com.

Jangan lupa untuk menjadi pengikut setia, klik 'FOLLOW' sekarang! (◕‿◕)

...Tulisan Rakan Blogger