Segala cadangan, perkongsian, komen, kritikan membina, teguran atau apa juga respons kepada pihak penulis, bolehlah diajukan kepada penulis melalui emel ahsfantasy24@yahoo.com. Terima kasih atas kunjungan...

Logo Pusat Kecemerlangan Pedagodi Peribumi Kebangsaan

Posted by Ahsfantasy Ryu Sabtu, Disember 29 10 Buah Fikiran Pengunjung
murid, rumah, orang, asli, murid orang asli, rumah orang asli
Buat makluman semua, Pusat Kecemerlangan Pedagogi Peribumi sekarang terletak di IPG Kampus Tengku Ampuan Afzan. Sebagai mana yang kita sedia maklum, negeri Pahang merupakan negeri yang mempunyai penduduk dari kalangan Orang Asli yang paling ramai. Jadi memang wajar rasanya pusat ini ditempatkan di Pahang. pendokumentasian bahasa dan karya budaya Orang Asli banyak tersimpan di kampus ini serta boleh dijadikan tempat rujukan.

logo, logo pusat peribumi, pusat peribumi, pusat pedagogi peribumi, pedagogi, murid, rumah, orang, asli, murid orang asli, rumah orang asli
"Pedagogi" merujuk kepada kajian tentang kaedah dan prinsip pengajaran manakala "peribumi" pula merujuk kepada masyarakat Orang Asli. Masyarakat ini sering ketinggalan dalam dunia pendidikan dan kewujudan pusat ini pastinya akan membuka lembaran baharu buat mereka semua.

Antara tujuan penubuhan pusat ini ialah:
  • Peranan IPGM Kampus Ampuan Afzan sebagai Pusat Pendidikan dalam jajaran Titiwangsa.
  • Menangani pendidikan murid-murid dan masyarakat orang Asli.
  • Penghargaan atas kesedaran rumpun masyarakat yang mempunyai hak yang sama dalam negara.
  • Pendokumentasian bahasa dan budaya masyarakat melalui Muzium Budaya.
  • Membangunkan infrastruktur dan kemudahan pendidikan sekolah orang Asli
  • Menjadikan IPGM Kampus Tengku Ampuan Afzan sebagai pusat kajian serantau yang menjurus kepada pendidikan murid orang Asli.
  • Sebagai hub-pendidikan yang melibatkan jaringan seranta di dalam atau di luar negara

10 Buah Fikiran Pengunjung:

Catat Ulasan

Penulis mengalu-alukan sebarang perkongsian maklumat, komen, cadangan penambahbaikan, dan respons untuk untuk meningkatkan mutu kandungan dan penulisan di blog ini. Hantarkan maklum balas melalui ruangan komen atau emelkan kepada penulis melalui emel ahsfantasy24@yahoo.com.

Jangan lupa untuk menjadi pengikut setia, klik 'FOLLOW' sekarang! (◕‿◕)

...Tulisan Rakan Blogger