Segala cadangan, perkongsian, komen, kritikan membina, teguran atau apa juga respons kepada pihak penulis, bolehlah diajukan kepada penulis melalui emel ahsfantasy24@yahoo.com. Terima kasih atas kunjungan...

Contest: Top Referer Get RM100 Topup!

Posted by Ahsfantasy Ryu Khamis, November 29 25 Buah Fikiran Pengunjung

Senarai Peserta Blogwalking Sampai Lebam!

Posted by Ahsfantasy Ryu 13 Buah Fikiran Pengunjung

Doa Untuk Kesejahteraan Kedua-Dua Ibu Bapa

Posted by Ahsfantasy Ryu Rabu, November 28 16 Buah Fikiran Pengunjung
Doa untuk ibu bapa, doa kesejahteraan ibu bapa, doa mudah, doa harian
Semua orang sayang akan ibu dan bapa masing-masing kan? Masakan tidak, ibu dan bapa telah berpenat lelah membesarkan kita dengan penuh kasih sayang untuk lihat kita membesar jadi seorang insan yang berguna. Taat kepada agama. Jom doakan kesejahteraan buat mereka.

P/s: Saya sayang mak dan abah saya!

Blogwalking Sampai Lebam !

Posted by Ahsfantasy Ryu 31 Buah Fikiran Pengunjung
Blogwalking ni selain daripada boleh kenal-kenal dan merapatkan hubungan sesama blogger, boleh juga meningkatkan trafik blog kita. Jadi jom sertai segmen Blogwalking Sampai Lebam bersama ahsfantasy24! Mana-mana peserta yang bertuah akan ditempatkan di Bloglist ahsfantasy24 secara automatik. Peserta digalakkan singgah, follow dan meninggalkan komen di blog peserta yang lain. Moga bermanfaat kepada semua.
  1. Peserta digalakkan copy dan paste entry ini ke dalam blog masing-masing dengan menggunakan tajuk "Blogwalking Sampai Lebam!" dan letak link ke entry ini.
  2. Tak diwajibkan follow blog penganjur. Kalau suka, follow, kalau tak suka tak perlu follow.
  3. Senarai peserta akan sentiasa dikemaskini di sini dari masa ke masa.
  4. Jadi sekarang jom sama-sama kita blogwalking!

Klik pada butang "Highlight All", copy (crtl+C) dan paste ke dalam New Post (HTML) anda.

Update: [Senarai Geng Peramah, jom jalan-jalan!]

Tarikh Pembayaran Gaji Penjawat Awam 2013

Posted by Ahsfantasy Ryu Selasa, November 27 7 Buah Fikiran Pengunjung
Alahai kesibukan  dalam kebosanan. Tak tahu nak coret apa hari ni. Kalau tetamu datang rasa macam tak enak kalau tah berhidang kan? Jadi saya siapkan tulisan dengan tarikh pembayaran gaji untuk kakitangan awam sesi 2013. Biar walau tak tahu bila nak posting ni, kalau fikir tentang gaji, senyum sahaja.

Tarikh pembayaran gaji, januari 2013, februari 2013, Mac 2013, April 2013, Mei 2013, Jun 2013, Julai 2013, Ogos 2013, September 2013, Oktober 2013, november 2013, disember 2013, dapat gaji, tarikh dapat gaji, penjawat awam

Senarai Penuh Pemain Bola Sepak Kelantan 2013 - The Red Warriors

Posted by Ahsfantasy Ryu Isnin, November 26 10 Buah Fikiran Pengunjung
Dalam duk bising dengan pasukan Harimau yang mengejutkan seluruh peminat bola sepak Malaysia dengan tumpas 0-3 di gelanggang sendiri tu, jom alih mata ke senarai pemain bola sepak kelantan, The Red Warrios pula. Khabarnya ini yang muktamad. Ada yang kita kenal, ada yang kita tak kenal, tapi tunggu sahajalah mereka semua menjelma.

1. Shahrizan Ismail ( Penjaga Gol )
2. Azizi Matt Rose
3. K.Nanthakumar ( Baru )
4. Obinna Nwaneri
5. Nik Shahrul Azim
6. Farisham Ismail
7. Zairo Anuar Zailani
8. Shakir Shaari
9. Diumumkan Kemudian
10. Norfarhan Muhammad
11. Abd. Aziz Ismail
12. Izuan Salahudin ( Baru )
13. Faiz Subri ( Baru )
14. Zamri Ramli
15. Daudsu Jamaludin
16. Badhri Radzi (Kapten)
17. Rizal Fahmi
18. Khairul Izuan Rosli
19. Khairul Fahmi Che Mat ( Penjaga Gol )
20. Keita Mandjou
21. Norhadi Ubaidillah ( Penjaga Gol / Baru )
22. Tuan Faim ( Piala Presiden )
23. Indra Putra Mahayuddin (Penolong Kapten)
24. Zairul Fitree
25. Aris Zaidi ( Piala Presiden )
26. Import yang akan diumumkan nanti
27. Mijo Dadic ( Import Baru )
28. S.Subramaniam ( Cedera ACL dan Akan Pulih 5 / 6 Bulan Lagi )
29. Emmanuel Okine (Import)
30. Danny Antwi (Import)

P/s: Moga arena bola sepak Malaysia makin berkembang maju.
Kredit Gambar: Artortoise

Kad Kahwin Murah. Eh, Kad Kahwin Percuma!

Posted by Ahsfantasy Ryu Ahad, November 25 15 Buah Fikiran Pengunjung

Lama tak dating dengan Adobe Photoshop. Bila dah terbuka adobe tu, tergatal tangan nak design kad kahwin ala Inggeris yang ringkas. Kalau ada sesiapa nak kahwin tu, ambillah. Eh, kita tolong buatkan softcopy lepas tu cetak sendiri atas kertas 100gsm. Jimat, tapi agak penat. Kalau nak senang, terus jenguk kedai. Buat mahal-mahal pun nanti orang buang. Tujuan kad tu nak menjemput kan? Kad tak sweet tak apa, tapi bila nak mengundang orang tu, muka dan mulut kena sweet sangat-sangat. 

Kalau kawin dalam masa cool, boleh buat sendiri. Tapi kalau dah berkalut tu, tempah kedailah. Risau nanti herot sana herot sini. Haish! Kemengantukan dan kerabunan mata dah. Peace no war, jom tidur!

P/s: Ada gaya tauke kad kawen yang berjaya tak? :)

Semak Senarai Harga Barangan Runcit

Posted by Ahsfantasy Ryu Sabtu, November 24 7 Buah Fikiran Pengunjung
Pasar Besar Siti Khadijah, Kelantan, Kota Bharu, Pasar
Baik, sekarang jom cerita tentang pasar. Sekarang ni banyak benda yang memerlukan kita untuk membuat kira-kira. Nak pergi pasar tu contohnya kita dah kena tahu duit bakal habis dalam lingkungan berapa. Kalau kakak-kakak atau emak-emal yang sudah biasa, memang jalan pasar pun boleh pejam mata. Tapi kalu buat yang baru nak biasa-biasakan diri macam saya ni, memang kena risik dan intai kiralah. Nanti kalau teka semberono pun dah macam tak beragak, orang kata tak layak nak kahwin pula kan?

Tengok gambar ni, rasa teruja nak ke Thailand. Nak jejak ke pasar terapung di sana. Pernah masuk haram ke sana tapi tu nanti kita cerita lain, yang pastinya belum sampai ke pasar terapung ni. Berbaik kepada tajuk asal, jomlah kita semak harga barangan runcit melalui http://runcit.com/. Khas untuk bakal suri yang jenis bukan pendapur macam saya.

P/s: Kena jaga dapur, mek. Kena. Nanti suami sayang.

Istanbul Aku Datang Full Movie Download

Posted by Ahsfantasy Ryu Khamis, November 22 15 Buah Fikiran Pengunjung
Istanbul Aku datang full movie, Istanbul Aku datang watch online, Istanbul Aku datang download, tomok, lisa surihani bertudung, beto khusyairi, istanbul
Serabut sangat orang sibuk cerita tentang filem Istanbul Aku Datang ni. Kita pun mula belek Google cari Istanbul Aku Datang Full Movie Download, Istanbul Aku Datang Online dan kekunci yang seangkatan dengannyalah kan? Nak suruh ke panggung wayang gambar tu memang tidaklah. Kalau ada peluang, bolehlah tengok, kalau tak ada peluang, baca review pun dah cukup okay.

Boleh tengok di Youtube: Klik Pautan. Kalau nak muat turun, guna youtube downloader atau Internet Download Manager.

P/s: Lisa cantik bila bertudung.

Hukum Tidak Bayar Hutang Menurut Islam

Posted by Ahsfantasy Ryu Rabu, November 21 8 Buah Fikiran Pengunjung
Hutang wajib dituntut walaupun tidak dibayar. Eh silap, Hutang wajib dibayar walaupun tidak dituntut. Ramai orang tanya, tapi jawapannya tetap sama, "berdosa bila kita berhutang tapi tak langsaikan hutang." Biasanya orang berhutag di waktu kesempitan, maka selepas ada kemampuan tu, usahakanlah bayar semula. Tak perlu bertangguh-tangguhan sebab ajal kita tak tahu bila. Diberi kekecualian jika  seseorang yang berhutang kerana keperluan namun saat dia perlu bayar itu ada malapetaka yang menyebabkan dia masih tidak berkemampuan untuk membayar, boleh ditangguhkan sehinggalah bila mampu, dia perlu bayar. Kesimpulannya, wajib bayar bila berhutang.

P/s: Ada kelapangan ni, dating dengan UAI.

'Template' Blog yang Comel, Kacak, dan Cantik

Posted by Ahsfantasy Ryu Selasa, November 20 12 Buah Fikiran Pengunjung
blog cik gadis, blog pink, blog cantik, ieyda achieda, blog perempuan, template ladies
Bermain dengan kod-kod HTML ni selalunya akan jadi hiburan pada masa lapang saya. Seronok bila kod yang kita susun tu menghasilkan paparan dan aplikasi seperti yang kita harapkan. Tapi kalau asyik-asyik broken, memang rambut boleh terpacak dan jiwa boleh remuk. Perihal template ni, memang saya suka jenguk:
  1. Btemplates;
  2. Blogskins;
  3. Ipietoon;
  4. Eblogtemplates;
  5. Dhetemplate;
  6. IDBlogtemplates.
Kebiasaannya kalau untuk template yang nak kelihatan profesional, orang akan terjah Btemplates, tapi kalau gadis-gadis comel, adik-adik sekolah akan cenderung untuk teroka Blogskins. Tak perlu bimbang tengtang warna dan susunan. Warna kita boleh ubah, susunan pun kita boleh susun semula. Dengan syarat kena rajin tilik kod HTML. 

blog cik gadis, blog hijau,ieyda achieda, blog cantik, blog perempuan, template ladies
Ni template blog Cik Gadis yang saya tukar kepada warna hijau. Mengamuk sakan dia tengok. Bukan apa, cuma nak bagitahu, warna bukan menjadi satu masalah. Kadang-kadang kita suka dengan sesuatu design, tapi rasa tak ngam dengan warna, kan? jangan risau, boleh ubah. Boleh.

P/s: Kalau ada nak kongsikan pautan blog atau website template yang menarik, tinggalkan komen.

Mencari Jawatan Kosong Sekitar Kota Bharu

Posted by Ahsfantasy Ryu 14 Buah Fikiran Pengunjung
kota bharu, kelantan, stesen bas, stesen bas kota bharu, bangunan hotlink, city liner
Seharian jelajah premis yang memerlukan pekerja untuk mengisi jawatan kosong. Kali pertama nak cari kerja sementara menunggu panggilan temuduga SPP yang entah bila kunjungnya. Penat tu tak ada, cuma bosan bila masuk premis, boss tak ada, tak ada jawatan kosong, kekosongan dah isi, nak resume. Ada juga terfikir nak buat resume tapi bila mengenangkan cuma nak cari kerja yang biasa-biasa sahaja ni, ingatkan tak perlu. Senyum sendiri entah berapa kali. Tapi pengalaman cari kerja ni boleh tahan menarik.

P/s: Dan esok, pencarian bakal diteruskan lagi.
Kredit gambar: TJ Fotografik.

Sakit Mengenang Cinta Entah Ke Mana

Posted by Ahsfantasy Ryu Isnin, November 19 12 Buah Fikiran Pengunjung
I Miss You, rindu, saya rindukan awak, rindu itu sakit, sakit merindu
Berulang lagi ku bahasakan rindu. Biar kamu telah tinggalkan aku beribu batu. Ruang waktu dihitung kelabu; mata. Yang kupeluk cuma asa, yang kukutip mungkin sia-sia. Bingit mereka bercanda, ada ketika katanya menikam jiwa. Mereka kata kau tak pernah ada, tapi setiap detik aku rasa kau sentiasa menjelma. Masa bersama banyak tertanam dalam lubuk jiwa. Mudik ke muara sekalipun, engkau tetap ada. Sering aku menatap durja dengan sarat cinta di jiwa, meski hanya dalam bayangan sahaja. Terkadang sakit menunggu engkau tak kunjung tiba, mengenang cinta yang entah ke mana, apatah lagi saat terbayang engkau bersama dia.

P/s: Kejar cinta manusia itu tak salah, tapi kalau kejar tanpa melalui cintaNya itu sememangnya ralat.

Cara 'Ku' Dieja: Dieja Dekat Atau Jauh?

Posted by Ahsfantasy Ryu Ahad, November 18 0 Buah Fikiran Pengunjung
Afzan, IPGKTAA, IPTAA, Jambatan Gantung, Kafetaria, Asrama, Kolej kediaman, IPG
Dalam penulisan ilmiah, sememangnya peraturan bahasa sangat perlu dijaga. Semasa membuat pelaporan kajian tindakan tempoh hari, saya ada menggunakan perkataan 'ku' yang merupakan kata singkatan daripada perkataan 'aku'. Memang bila masuk bab kekeliruan atau kejahilan berbahasa ni, saya akan merujuk kepada pensyarah-pensyarah yang pernah mengajar saya tentang sesuatu bidang bahasa yang berkenaan. 

...Dalam menelusuri jalan yang masih jauh, restu kalian sentiasa kudambakan...

Ayat di atas merupakan petikan teks di ruangan 'dedikasi' dalam pelaporan kajian saya. Pada mulanya saya keliru, "adakah perkataan 'ku' dan 'dambakan' itu dieja rapat ataupun dijarakkan?" Saya segera bertanya kepada En. Jalalludin Ibrahim. Menurut beliau, "perkataan 'ku' dan 'dambakan' perlu dieja rapat, iaitu 'kudambakan' tapi dengan syarat perkataan tersebut perlu berada di pertengahan ayat. Jika di permulaan ayat, gunakan frasa 'aku dambakan' untuk tujuan gramatiskan ayat.

P/s: Belajar dan terus belajar.

Apa Sahaja Yang Kau Mahu

Posted by Ahsfantasy Ryu Sabtu, November 17 0 Buah Fikiran Pengunjung
Kau rasa kau cantik. Kau rasa kau kacak. Kau rasa kau hebat. Kau rasa kau sempurna. Ambillah. Ambil semua yang kau mahu. Aku doakan moga tuhan kurnia apa sahaja yang kau mahu. Selalu dan sepanjang waktu.

P/s: Bersyukurlah meskipun dengan nikmat yang sedikit, itu anugerah.

Pengambilan Guru (PPPS DG41) Sesi 2013- November 2012

Posted by Ahsfantasy Ryu Jumaat, November 16 3 Buah Fikiran Pengunjung

Berdasarkan kenyataan YAB Timbalan Perdana Menteri merangkap Menteri Pelajaran pada 5 Oktober 2012, graduan pendidikan keluaran Institut Pendidikan Guru Malaysia (IPGM) yang menamatkan pengajian selepas Jun 2012 hendaklah membuat permohonan untuk jawatan Pegawai Perkhidmatan Pendidikan Siswazah (PPPS) Gred DG41 di www.jobsmalaysia.gov.my mulai 9 November hingga 30 November 2012. Calon boleh merujuk mengenai tatacara permohonan di sini.

Untuk maklumat lanjut boleh hubungi kaunter pertanyaan SPP di 03-8871 7330. - SPP.

Cara/Panduan Isi JobsMalaysia - Edisi Guru Keluaran IPG

Posted by Ahsfantasy Ryu Rabu, November 14 12 Buah Fikiran Pengunjung
Terkedek-kedek kita nak isi JobsMalaysia ni. Mula-mula buka laman tu, rasa macam tikus nampak besi. Tapi bila dah kena ikut prosedur ni, maka redah sahajalah. Macam biasa, mula-mula perlu daftar akaun baharu di http://www.jobsmalaysia.gov.my/jcs/index.faces. Kalau dah ada akaun, cuma daftar masuklah. Guna nombor kad pengenalan.

Bila dah masuk tu, sistem akan menuntut  maklumat melalui beberapa bahagian iaitu:

Biodata Peribadi
Isi data-data peribadi yang dikehendaki. Pekerjaan Sekarang : Tidak bekerja. Kategori Pemohon : Lepasan Sekolah/IPT. Lain-lain semuanya berkaitan data peribadi.

Alamat
Alamat surat-menyurat. Tempat kita tinggal sepanjang menunggu panggilan temuduga.

Telefon/Emel
Telefon rumah, telefon bimbit dan emel yang aktif.

Pengalaman Kerja
Tidak perlu isi jika kita sememangnya tidak pernah bekerja.

Akademik
Ada beberapa pecahan. Bagi penuntut IPG, cuma isikan 3 bahagian sahaja, iaitu:-

Keputusan Peperiksaan PMR / SRP / LCE atau yang Setaraf

Isikan keputusan PMR.

Keputusan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM / MCE / SPM(V) / SPVM / SPM atau Setaraf)

Isikan keputusan SPM. Kosongkat kotak 'Pangkat' dan 'Ujian Lisan Bahasa Melayu' sebab kita merupakan calon SPM sistem terbuka. Peperiksaan kali pertama sahaja. Kalau peperiksaan kali kedua tu, untuk calon yang ada mengulang. Peperiksaan Kertas Julai tu pun tak perlu isi.

Kelulusan Pengajian Tinggi (PhD / Sarjana / Ijazah / Diploma / Sijil / Pelajar Tahun Akhir)

Ijazah dan Diploma. Isi yang 'Pertama' sahaja. Tahun Bergraduasi : 2012. Peringkat Kelulusan: PELAJAR TAHUN AKHIR (SAR. MUDA/ SAR. MUDA KEP.). Institusi yang mengeluarkan Sijil: Institut Pendidikan Guru KPM. Institusi Francais Luar Negara : Tidak. Bidang atau pengkhususan tu ikut bidang masing-masing.

Maklumat Terperinci
Isi bahagian tempat lahir ibu dan bapa, kemudian bahagian Pemegang Biasiswa : Penerima Biasiswa KPM.

Kokurikulum
Mana-mana yang tertinggi. Pastikan ada simpanan sijil.

Maklumat Tambahan
Kalau ada klasifikasi Perkhidmatan Bakat dan Seni, boleh isikan ruangan bakat. Bahagian 'Perakuan Diri' tu biasanya isi Tutor ataupun Mentor.

Cetak
Selepas selesai semua kemasukan data, cetak akuan penerimaan permohonan.

Kemaskini
Boleh rujuk penjelasan di sini: Cara kemaskini maklumat di JobsMalaysia.

Terlupa Kata Laluan
Pemohon boleh melawati laman pautan khidmat yang disediakan, iaitu, http://www.jobsmalaysia.gov.my/jcs/jobsm_jobSeeker/resetPassword.faces atau hubungi http://www.jobsmalaysia.gov.my/jcs/jobsm_general/contactus.faces.

Tarikh Tutup Permohonan
30 November 2012 (tertakluk kepada pindaan)



Kredit Kepada: 

WW #24 | Tasha Manshahar & Syed Shamim - Be Mine

Posted by Ahsfantasy Ryu 1 Buah Fikiran Pengunjung

Dia dan Kecewa Milik Dia

Posted by Ahsfantasy Ryu Isnin, November 12 3 Buah Fikiran Pengunjung
Makin dia jalani hidup, makin dia mengenali. Dia mula kenal erti badai dan benteng; badai yang hampir memusnahkan dia dan benteng yang hampir dia musnahkan. Dia terlalu sibuk dengan sesuatu yang sia-sia sehingga jiwa dia suramkan nilainya. Memang dia pendosa dan dia telah banyak melaku murka. Bukan dia agungkan kalimat "manusia biasa yang tak terlepas daripada dosa" yang selalu buat manusia selesa, bukan.

Dia cuba menghimpun segala rasa meski ada sisa yang buat dia seksa. Dia simpan dalam kotak masa dengan balutan yang sempurna. Dia cuba lari daripada semua dan kembali mencari arah bergantung setia. Dia lagi sibuk membaiki jiwa yang sering menjadi bahan perkosa. Moga dia sedar tentang apa yang dia ada, tanpa dia yakin bahawa esok masih ada meski hanya dengan sekelumit penantian. Kejar sesuatu yang sia-sia akan selalu buat kita kecewa. Mengorak langkah menuju Tuhan.

P/s: Dia tidak akan pernah sesal dengan apa yang dia tinggalkan.

Temu Duga SPP Bagi Bakal Guru IPG Malaysia 2013

Posted by Ahsfantasy Ryu Selasa, November 6 6 Buah Fikiran Pengunjung
Semalam sepatutnya jadi hari yang paling gembira sebab saya insya-Allah tak akan hadap mana-mana kertas peperiksaan lagi di peringkat Ijazah ni. Tapi tiba-tiba rasa tak berapa nak gembiralah bila pihak HEP maklumkan bahawa surat pengesahan tarikh temuduga iaitu pada 26, 27,28 & 29 November 2012 tu terbatal. Rasa macam gelap. Apa-apa hal nanti akan dimaklumkan semula dan kami perlu buat permohonan untuk ditemu duga dan mohon melalui http://www.jobsmalaysia.gov.my/jcs/index.faces. Kena berdaftar di situ.

Khabarnya selagi tidak ditemu duga, kami tidak akan ditempatkan di mana-mana sekolah. Dan tarikh temu duganya entah bila, isi kekosongan katanya. Kami juga disarankan cari kerja lain terlebih dahulu. Macam menarik sangat penghujung pengajian kali ini. Tak tahu nak cakap apa, cuma sentiasa harap yang terbaik untuk semua. Doa.

P/s: Jom pergi Kursus Pergigian. Ouch!

Dia Selalu Jadi Mangsa Penghakiman

Posted by Ahsfantasy Ryu Jumaat, November 2 12 Buah Fikiran Pengunjung
Dia memang selalu terbuka untuk menjadi mangsa. Selalu dia dihukum tanpa soal dan usul periksa. Memang terkadang dia nampak derhaka, tapi itu bukan yang dia minta. Teguh dia bersuara perjuang apa yang dia jaga hingga akhirnya dia bermuram durja saat jiwa dia tak diselam semua. Apa yang dia bawa nampak runtuh belaka saat dia terjelepok sambil mengurut dada. Air mata yang dia seka sesekali tumpah saat dia leka; tetap dia mengatur mara. Tapi dia tak pernah lupa; masih ada yang bersama dia; penguat jiwa dan pencampak segala rasa. Dia tahu apa yang dia ingin kerjakan. 

P/s: Dia tetap akan bangun meski berkali-kali rebah. Tidak perlulah jadi HAKIM.

...Tulisan Rakan Blogger